Közel egymilliárd forint lett Apátfalva idei költségvetése, köszönhetően az év közben elnyert pályázatoknak – derült ki a helyi képviselő-testület ülésén. Archív képünkön: disznótoros csomagot vitt házhoz Szekeres Ferenc polgármester.

A képviselők az elnyert pályázatokat is belekalkulálták, s végül 1 milliárd 171 millió 539 ezer forint bevételre és ugyanannyi kiadásra módosították Apátfalva idei költségvetését, s ebben valamivel több, mint 308 millió forint tartalék is szerepel.

Az így módosított költségvetésben már szerepelnek a következő pályázaton elnyert összegek: belterületi csapadék- és belvízelvezetés: 300 millió forint, felelős állattartás elősegítése: 1 millió 455 ezer 669 forint, kommunális eszközbeszerzés (kisteherautó vásárlás): 9 millió 657 ezer 690 forint, szociális tüzelőanyag támogatás: 6 millió 191 ezer 250 forint (melyhez a község 412 ezer 750 forint önerőt vállalt). (A kiadásokat növelte a tűzifa szállítása és darabolása 1 millió 444 ezer 625 forintot költsége.)

A bevételeket növelte továbbá az önkormányzatok rendkívüli támogatása címen kapott 8 millió 572 ezer 877 forint. A Közösségi szolgáltatások fejlesztése Csongrád megyében pályázat 5 millió 404 ezer 472 forintot jelentett.

A Gyermekeink a jövő záloga humán szolgáltatások minőségének fejlesztése pályázat 2 millió 971 ezer 895 forint bevételt jelentett.

A testület módosította a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló helyi rendeletét, s ebben létrehozta a Szociális Kerekasztalt is, mely elnöke Szekeres Ferenc polgármester, tagjai pedig a képviselő-testület szociális bizottsága, a Dózsa György iskola, a Bíbic óvoda és bölcsőde, a helyi szociális alapszolgáltatási központ, a családsegítő szolgálat, a Szent Mihály plébánia, a román nemzetiségi önkormányzat, a cigány nemzetiségi önkormányzat, illetve a megyei mozgáskorlátozottak egyesülete apátfalvi csoportja képviselői. (A kerekasztal évente egy alkalommal ülésezik, s azt az elnök hívja össze.)

A képviselők rábólintottak, hogy az apátfalvi önkormányzat pályázat segítségével vásárolt Renault Master kisteherautóját a nagylaki és a magyarcsanádi önkormányzat, előzetes egyeztetés után térítésmentesen használhassa. (ezek a települések tartoznak az Apátfalvi Közös Önkormányzati hivatalhoz.) Az üzemanyagot az az önkormányzat állja, mely a járművet éppen használta.

A testület döntött arról is, hogy a sportcsarnok konditermének bérleti díja: felnőtt férfiak és nők esetén havi 5000 forint, míg a diákbérlet havi 4000 forint. Ennek azonban csak felét kell kifizetniük az önkormányzati fenntartásban lévő intézmények, a helyi rendőrőrs munkatársainak, illetve a Dózsa György Általános Iskola dolgozóinak.

A képviselők hozzájárulta, hogy a helyi start munkaprogramban termelt élelmiszerek közül a november baromfit osszanak a rászorultaknak (már megtörtént), illetve, hogy decemberben ismét kapjon 800 szociálisan rászorult helybéli sertéshúsból összeállított csomagot. Egy-egy csomagba 1 kiló sütni való kolbászt, 1 kiló sütni való hurkát és 1 kiló darált húst tesznek majd.

A képviselő testület a csomag összeállítására benyújtott három pályázat közül a legkedvezőbb árat ajánló, makói Maroshús ’99 Kft-jét fogadta el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest