A képviselő-testület megemelte a temetési segélyt és a gyógyszertámogatást de támogatja a fiatalok jogosítványszerzését is.

A két ülés közti legfontosabb történésekről szóló polgármesteri tájékoztató elfogadásával kezdte meg novemberi, a Dózsa György Művelődési Házban rendezett ülését a nagylaki képviselő-testület. A képviselők meghallgatták és tudomásul vették a környezeti állapot alakulásáról, illetve a Körös-Maros Nemzeti Park tevékenységéről szóló, Kolozsvári Rozália polgármester által elmondott tájékoztatókat.

Döntöttek arról, hogy – a szociális bizottság javaslata alapján – módosítják a pénzbeli ás természetbeli támogatásokról szóló helyi rendeletet. Ennek értelmében a temetési segélyt az eddigi 15 ezer forintról 30 ezer forintra emelték (ezt gyakran igénylik a helybéliek), a gyógyszertámogatásról szóló helyi rendeletnél a jövedelemhatárokon emeltek, így ezt a támogatási formát azok kaphatják, akik jövedelme – az egyedülállók esetében nem éri el a 28 ezer 800 forintos minimum öregségi nyugdíj 300 százalékát (eddigi 250 százalék volt), többszemélyes háztartás esetén az eddigi 220 százalékról is 300 százalékra emelték.

Nem változtattak a lakásfenntartási támogatás összegén, törölték a képességfejlesztési, tehetséggondozó támogatást, mert eddig ilyenre nem érkezett kérelem az önkormányzathoz. Az óvodai-, iskolai nevelési támogatást az eddigi 5 ezer forintról legfeljebb 10 ezer forintra emelték. Megduplázták a karácsonyi támogatás lehetőségét is az eddigi 5 ezer forintról 10 ezer forintra.

Okafogyottá vált, ezért a testület törölte a tankönyvtámogatást, miután azokat az állam ingyen biztosítja az általános iskolások számára. A testület bevezette a jogosítvány megszerzésének 50 ezer forintos támogatását, mely azok a nagylakiak kaphatják meg, akik a jogsiszerzésig még nem töltötték be a harmincadik életévüket.

A testület Gulácsi Krisztina alpolgármestert választotta be képviselőnek a DAREH Önkormányzati Társulásba,

Zárt ülésen döntöttek arról, hogy 100 ezer forinttal támogatják a Nagylaki Futball Club és Sportegyesületet, illetve arról is döntöttek, hogy a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíjrendszerre benyújtott mind a három pályázatot támogatják.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest