Alig készült el, máris bosszankodhattak az arra járók. Egy lusta, nem törődöm traktoros miatt. Olvasói fotó.

Úgy látszik, hogy nem mindenki vigyáz a többi autósra a királyhegyesi bekötő úton, ahogy több olvasónk is jelezte, a hét végén komoly sárfelhordás veszélyeztette az arra közlekedők életét. Persze, aki jó látási viszonyok közt közlekedett, az messziről jó látta, hogy valaki az egyik mellékútról felkanyarodott az úttestre s olyan önfeledten hagyta el a helyszínt, mintha mi sem történt volna.

Van olyan ország, ahol külön mezőgazdasági utak vannak, így nem közlekednek a normál utakon a traktorok, de olyan is akad, ahol ha nem érik tetten az elkövetőt, akkor azokat a földtulajdonosokat bírságolják meg, akik területe a mellékútról érhető el.

Az biztos, hogy sarat a főútról maga után eltakarító traktorost idehaza csak elvétve látni. Pedig a lapát elfér a járművön.

Ön mit tenne a tettessel?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a Nemzeti Agrárkamara nemrégiben felhívta a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire. Kérve, hogy a földútról aszfaltozott, betonozott útra történő kihajtás előtt távolítsák el a járműveiken található olyan szennyeződéseket, amelyek később az útra rakódhatnak és veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát! Továbbá a közlekedésbiztonság érdekében fokozott körültekintéssel közlekedjenek a sárfelhordásból származó szennyeződéssel érintett útszakaszokon! A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) meghatározza az utak igénybevételének feltételeit. A KRESZ 63. §-a (2) szerint: „földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani.”

A helyes közlekedési magatartás kikényszerítése érdekében az érintett területeken a rendőrség intézkedhet és a jogszabályokat megsértő személyekkel szemben szankciókat alkalmazhat.

Mint korábban megírtuk: helybéliek régi álma valósul meg azzal, hogy teljesen felújították a mintegy 5 kilométeres bekötőutat. Ennek az autópálya felőli első egy kilométerét már a nyáron megcsinálták, s októberben kezdtek neki a maradék szakasznak, azaz az út nagyobb részének.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pályázta meg a község nevében a bevezető út felújítását a Magyar Falu Programban, s nyert el erre a célra hatszázmillió forintot. A községtől az autópálya felé vezető út újjáépítését október elsején kezdték meg az úttest mellett futó csapadékvíz elvezető árok rendbetételével, illetve az útpadka megnyesésével. A kivitelezők a pályatest megerősítésén is dolgoztak, majd erre húzták rá előbb a kiegyenlítő, majd a végleges (kopó) aszfaltréteget.

A közel öt kilométeres szakasz felújításának mindenki örül, főleg azért, mert mostanában ehhez az útszakaszhoz komolyabban nem nyúltak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest