Így emlékezik Juhász Gyula a város legszebb eklektikus épületéről, a Koronáról, amely bár több mint 150 éve épült, a mai napig a város egyik legmeghatározóbb épülete.

A Szeged, Arad és Hódmezővásárhely felőli utak találkozása mindig is fontos csomópont volt a város életében, hiszen helyt adott a város fórumának, valamint hetente háromszor vásárt is tartottak itt. A 18. század végén nagykocsma épült, majd 1855-ben, Koczka Ferdinánd szolnoki építőmester tervei alapján épült meg a Korona, amely 1905-ben szállodával bővült ki, s kezdetben kávéház, kártyaszoba, sörcsarnok és szállodai szobák várták a vendégeket.

Forrás: Fortepan (1937)

„A kisváros kellős közepén van a Korona, amely abban az időben olyan volt, mint valami karavánszeráj. Nagy forgalom, különféle népek jöttek ide és szálltak meg, utazók és kereskedők tanyája volt ez a Korona, és a kis Pista fiú alaposan szemügyre veheti az élet mindenféle vándorát. Úri vadászok éppen úgy megfordultak ebben a makói csárdában, mint a hallgatag, bennszülött polgárok; medvetáncoltató oláhok és majomtáncoltató szavolyaiak váltakoztak torontáli svábokkal, belgrádi fuvarosokkal, mindenféle vásárosokkal, baráberekkel és csiszárokkal. Magyar, német, francia beszédek vegyültek itten, Görbe Sámuel presbiter és Diós-Szilágyi uram elmélkedtek a világ dolgai felöl; egy leendő író számára a legjobb iskola volt ez.”

– idézi Juhász Gyula szavait Tóth Ferenc Makói útikalauz című kötetében.

Forrás: Fortepan / FŐFOTÓ (1969)

A díszterem vigalmak mellett irodalmi rendezvényeknek is otthont adott, itt alakult meg a Márciusi Front. Az évtizedek alatt átépítették, illetve több alkalommal építettek is hozzá, 1945-ben viszont a lebontásának ötlete is felmerült. Erre akkor nem került sor, ám a szocializmus időszakában a Béke Szálló nevet viselte. A szálloda fénykora az 1990-es német újraegyesítés előtti időszak volt, 1992-ben pedig végleg bezárta kapuit, 1994-ben került a makói önkormányzat tulajdonába, ezt követően 2005-ben nagyobb felújításon esett át.

Mint két éve megírtuk, 2014 év végén adta vissza a Koronát a korábbi bérlő, aki jelentős összegű közüzemi díjhátralékot halmozott fel, a városvezetés ezért olyan pályázatot írt ki az üzemeltetésre 2019-ben, amivel mindenki – a bérlő és az önkormányzat is – nyer. A polgármester még abban az évben közösségi oldalán számolt be róla, hogy bérbe adták az épületet, amelyet a nyitás előtt meg is tekintett, és amely jelenleg is üzemel.


Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest