43 millió forintot nyert a magyarcsanádi önkormányzat a településhez tartozó, de attól délre, mintegy 13 kilométerre található Bökény településrész belső útja felújítására. Hamarosan elkészül. Fotó: Magyarcsanádi Hírek/Facebook.

Emberemlékezet óta nem történt teljes útfelújítás a Marossal párhuzamosan fekvő Bökényben – legalábbis a helybéliek nem emlékezne ilyenre. Most rájuk szakadt a jó, hiszen a községi önkormányzat idén áprilisban a bökényi bejárónál éktelenkedő, körülbelül 2-300 köbméternyi szemetet tartalmazó, illegálisan kialakított hulladéklerakót felszámoltatta, abból a hárommillió forintból, melyet a 2020 novemberében indult az illegális lerakók felszámolását célzó pályázaton nyert. Ide egyébként erdőt telepítenek.

A bökényiek még magukhoz sem tértek, máris újabb program indult, de immár benn a település részen, hiszen november elején az „Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása” című pályázaton 38 millió 226 ezer 675 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a magyarcsanádi önkormányzat nekikezdett a belső út teljes felújításának.

Az egyetlen utcából álló település kéttucatnyi házból áll, melyekben 30-an 40-en élnek, s a körülményeket jól jellemzi, hogy nincs a településrészen vezetékes ivóvíz, sem vezetékes gázszolgáltatás sem. Van viszont csend, nyugalom, természetközeliség.

Az útépítés megkezdésének feltétele az volt, hogy az út jelenleg még államhoz tartozó nagyobb szakaszát megkapja Magyarcsanád, erre a magyarcsanádi képviselő-testület ősszel adta áldását. Az útépítést Fehér és Fehér Kft. végzi november eleje óta, s már majdnem teljesen el is készült a munkával. Ekkora beruházás amúgy emberemlékezet óta nem történt Bökényben. A bökényi bekötőút 3 évvel ezelőtt újult meg, így a helybélieknek már egy szavuk sem lehet. Már csak azért sem, mert csak a mostani útépítéssel fejenként (és negyven személlyel számolva) 1 millió 75 ezer forinttal támogatta őket az Európai Unió, a magyar államon keresztül.

Persze a bökényi fejlesztés a magyarcsanádi gazdaságfejlesztési program része, hiszen a község nem mondott le Bökény idegenforgalmi fejlesztéséről, bár egyszer már nyeretlen volt az ezzel kapcsolatos pályázata. Lehetőséget szeretnének teremteni a turizmus beindítására, elsősorban lovasok fogadására alkalmas épületet kívánnak létesíteni Bökényben..

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest