A tavalyi év után 2021-ben is sikert aratott a műhely két alkotója, Tanács Barnabás és Halmágyi Gábor a GIMPO Filmfesztiválon: a nyári népzenei tábort bemutató filmjük az első, a koronavírus köré épülő alkotásuk pedig a harmadik helyet érdemelte ki. A dél-koreai sikerek mellett hamarosan az is kiderül, hogyan végeztek a videóműhely növendékei a Tajvani Filmolimpián.

Második alkalommal vett részt a Makói Videóműhely a szöuli filmfesztiválon, amelyre idén 90 országból több mint 3000 alkotással neveztek, több kategóriában.

Czibolya Kálmántól megtudtuk, mindegyik fesztiválnak van egy speciális beállítottsága, a GIMPO Filmfesztiválon az érzékenyebb témák kerülnek jobban előtérbe. A műhely vezetője elárulta, biztos volt benne, hogy figyelmet fog kapni film, mely végül az első helyezést érdemelte ki.

Kiemelte: a zsűri nagyra értékelte a filmet, Super Prize-díjjal jutalmazta, amely annak fényében is különleges, hogy ritkán fordul elő, hogy egy fesztiválon egymás utáni évben díjazzák ugyanazt az alkotót.

Tanács Barnabás mintegy 3,5 éve tagja a műhelynek, és mint érdeklődésünkre elmondta, megpróbáltak újra egy olyan filmet elkészíteni, amely nagyobb benyomást kelt, érdekes lesz és felkelti a zsűri érdeklődését.

Halmágyi Gábor hozzátette, a népzenei tábort bemutató, A Zene Mindenkié címet viselő film ötletét az adta, hogy Makón szervezték meg a nyári tábort, és úgy gondolták, hogy túl jó lehetőség, hogy ne használják ki, másik filmjüknek – amelynek fókuszában a koronavírus áll – a témája pedig adta magát.

– Örültünk az eredménynek, kicsit csodálkoztunk is, hogy egymás után két évben ilyen magas helyen végeztünk – osztotta meg örömét Tanács Barnabás.

Az alkotóktól továbbá megtudtuk, a filmek elkészítése során mindketten ugyanannyit forgattak és vágtak, így osztották meg a munkát, a filmeket pedig családtagjaiknak, ismerőseiknek és a videóműhely tagjainak is bemutatták, hogy kikérjék véleményüket. További terveik közt szerepel egy olyan film is, amely a kevésbé ismert helyeit mutatná be a makói járásnak.

A GIMPO Filmfesztivál sikerei mellett pedig egy másik nemzetközi versenyen, a Tajvani Filmolimpián is összemérik tudásukat és kreativitásukat a videóműhely növendékei, melynek eredményeit szombaton hirdetik ki.

– Idén 27 éves a Makói Videóműhely, és a kezdetektől nagyon sok nemzetközi kapcsolattal rendelkezik, köztük Ázsiában is. Három éve vettünk részt először, éppen egy dél-koreai kapcsolat révén a Tajvani Filmolimpián, az volt az első megmérettetés. Az idei már a nyolcadik filmolimpia volt, amit múlt szombaton 10 óra alatt zajlott le, annyi idő alatt kellett elkészíteni a filmeket. Idén két csapatunk volt, mindkét csapat egy egyéni történetet talált ki, melyek maximum 3 percesek lehettek, illetve három olyan dolgot is be kellett építeni, amely igazolja, hogy aznap készült el, nem egy korábbi filmmel próbál csalni bárki is. Az idén ez a kulcs, a szék, és az ölelés volt – árulta el Czibolya Kálmán, aki továbbá örömét fejezte ki, hogy a Makó értékeit bemutató kötetbe is bekerült a Makói Videóműhely, amely 27 éve képviseli Makót szerte a világban, Európától kezdve egészen Ázsiáig.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest