Hét épületben helyeztek ki használt elemek gyűjtésére alkalmas gyűjtőedényeket a fenntartható jövőt szolgáló akció keretében, közte a Makói Járási Hivatalba is.

A 2009-ben indult Hulladékcsökkentési Hét olyan kezdeményezés, amelynek célja a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformáló tevékenységek megvalósítása. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal épületeiben, közte a makóiban használt elemek gyűjtésére alkalmas gyűjtőedények kerültek kihelyezésre.

A kampány célja, hogy az itt kidobott elemek a gyűjtőrendszer üzemeltetőjéhez kerüljenek, ahol gondoskodnak azok újrahasznosításáról. Az elemek, az akkumulátorokhoz hasonlóan mérgező, a környezetet súlyosan szennyező anyagokat tartalmaznak, ezért nem megfelelően gyűjtve a környezetbe jutva szennyezik a talajt, vizet. Egyetlen ceruzaelem is mintegy 1500 liter vizet szennyezhet be, ami egy kisebb család egy heti vízfogyasztásának felel meg.

– Azért is fontos a szemléletformálás, hogy ezek a típusú hulladékok az újrahasznosítással foglalkozó üzemekbe kerüljenek, ne a természetbe. Az elemek hasznosításával olyan anyagok nyerhetők vissza, amelyek a környezetszennyezés megelőzése mellett csökkentik az alapanyagok bányászatát és hozzájárulnak a körforgásos gazdaság alapjainak megteremtéséhez, a hosszú távon fenntartható fejlődés érdekében. – hangsúlyozta portálunknak a Makói Járási Hivatal vezetője.

Lakatos-Tóth Andor hozzátette: a kormányhivatal a kampányhoz kapcsolódva szeretné elérni, hogy egészségünk és környezetünk védelme érdekében használjuk ezeket a kihelyezett elemgyűjtőket, a lemerült eszközöket soha ne a szelektív, vagy kommunális hulladék kukába dobjuk.

Éppen ezért az elemgyűjtők az Európai Hulladékcsökkentési Hét letelte után is ottmaradnak a kormányhivatal épületeiben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest