Ezzel a hasonlattal jellemezte az egyik olvasónk a makói járás korábban legrosszabb útját, azzal, hogy meglepetés éri aki régebben járt arra. Elmentünk, megnéztük és tényleg meglepődtünk.

A korábbi hepehupás út helyett majd tükörsima útra kanyarodik a járművezető a Földeák-Makó közötti út melletti benzinkútnál Óföldeák felé. A faluig tartó 4,2 kilométeres bekötőút burkolatát (mely ténylegesen Óföldeák Maroslele felőli végéig tart, s ez a torta első rétege) idén nyáron újította fel teljes egészében a Délút Kft., a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából, teljesítve a községben élő évtizedes álmát, miszerint jó úton lehessen elhagyni, majd bemenni a faluba.

Az útépítést egyébként Lázár János, a térség országgyűlési képviselője ígérte meg az óföldeákiaknak egy korábbi falugyűlésen.

A Makót Földeák érintésével Hódmezővásárhellyel összekötő út és a maroslelei, szintén Makó és Hódmezővásárhely közötti út közt egy mintegy tizenegy kilométeres mellékút is található, melyet főleg azok a földeákiak és óföldeákiak használnak, akik közvetlen Maroslelére, vagy onnét a sztrádafelhajtón át az M43-as autópályára, vagy éppen az ellenkező irányba kívánnak menni. És nem akarnak Földeákról +5, míg Óföldeákról +9-10 kilométert megtenni, a földeáki sztrádafelhajtóig.

Ez utóbbi, mintegy 6 kilométeres szakaszhoz (azaz a torta második rétegéhez) érve nem éri meglepetés az autóst, motoros, teherautóst vagy buszost. A sztráda feletti útjáróig minden változatlan, azaz az út továbbra is rettenetes, hullámos, hepehupás állapotban van.

A sztráda felhajtó és a Maroslele-Makó közti főút közötti szakasz (a torta harmadik rétege) a Magyar Közút egy évekkel ezelőtti tájékoztatása szerint annak idején ingoványos, mocsaras talajra épült, ezért is voltak rajta földes útnak is megfelelő részek. Ezt a szakaszt ezért felújítani nem érdemes, egy teljes útpályát kell majd építeni, s megfelelő, az útpályát stabilan elbíró töltéssel közölték.

Ráadásul – az idősebb korosztály tagjai ma is jól emlékeznek rá – eredetileg nem is ezen az úton jártak ki Maroslelére az óföldeákiak, földeákiak. Többek úgy tudják, ezt ugyanis az egykori termelőszövetkezet építtette.

No itt éri alapos meglepetés az arra járót, ugyanis igencsak jó állapotba hozták szintén az idén nyáron ezt a szakaszt is, igaz ide nem tükörsima aszfaltot hengereltek.

Úgy tudjuk, hogy a középső rossz szakasz is szerepel a megyei útfelújítási tervek között, olyannyira, hogy azt jövőre be is ütemezték.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest