Szalkai Sándorné négy éve egy kórházi kezelés alatt szeretett bele a papírhajtogatásba, s azóta több mint ezer különleges csodás alkotást készített reklámújságokból. Mind elajándékozta. A maroslelei könyvtárban ma délután nyílt kiállítása.

Másnak sokszor csak haszontalan hulladék a postaládájában, a maroslelei Szalkai Sándornénak azonban hobbija nyersanyaga a szinte naponta kézbesített reklámújságok hada, Igaz csak azokat tidja használni, melyek nem újrafelhasznált papírból készülnek azokat ugyanis a papírhajtogatáshoz használt ragasztó feloldja.

A ma délután, a maroslelei könyvtárban, az adventi hetekhez kapcsolódó, jövő péntekig látható első önálló kiállítását megnyitó Drimba Tibor polgármester hangsúlyozta, hogy amikor pár hónappal ezelőt megálmodták a kiállítássorozatot, nem gondolták volna, hogy a helyi alkotók ilyen szép számmal jelentkeznek.

– Sipos Edit kolléganőmnek nagy szerepe van abban, hogy lökést kaptak a helyi alkotók, nagyon büszke vagyok, mindazokra is, akik már megmutatták itt a könyvtárban, mivel is foglalkoznak otthon – mondta, megköszönve Szalkai Sándornénak, hogy egyéni kiállítóként bemutatja a munkáit a tárlaton.

Az alkotó, aki szülei által gyermekkora óta kötődik a faluhoz, 2004 óta lakik Maroslelén. Alkotásaival elsőként az idei lelei napok alkotói tárlatán lépett az érdeklődő nagyközönség elé. A most megnyílt papírcsodák az első önálló kiállítása, melyen az érdeklődő meglepetten veheti tudomásul, hogy a papírfonással milyen elképesztő(en) ötletes és szép tárgyakat lehet készíteni, legyen az váza, kosár, virággal díszített anya és lánya bevásárló kosár, mozdony vagy pótkocsis teherautó (mely ezúttal a könyvtár helyi alkotók műveit tartalmazó gyűjteményébe került).

A papírfonatok készítése nem mindennapi kreativitást és kézügyességet kíván, s eredménye nemcsak igen tetszetős, de tartós is, éppen úgy, mintha fűzfavesszőt fonott volna, azaz még szebb is, hiszen ugyanazon reklámújság több számának felhasználása érdekes színmintát eredményez.

Szalkai Sándorné Julcsi egyébként 36 esztendeig szakácsként dolgozott, azaz majd négy évtizeden át szintén kreatív munkát végzett.

– Először kórházban láttam egy másik betegtől a papírfonást, de még egyszer kórházba kellett kerülnöm, hogy azt el is sajátítsam

A kiállításon gyöngy gobelinjei is láthatók.

Az amatőr alkotó érdeklődőknek meg is mutatta, hogyan kell egy pálcára felsodorni a csíkokra vágott reklámújságot, majd az így készült sodratból hogyan lesz – egy kis ragasztó segítségével – a fonat.

Az általa bemutatott módszert – önként jelentkezőként Drimba Tibor polgármester próbálta ki, megtapasztalva, hogy ahhoz bizony nem csak kézügyesség, de meglehetős gyakorlat is szükséges.

– Rendszeresen hajtogatom és fűzöm a papírokat, van olyan, itt kiállított munkám, mely 5-6 óra alatt készült el, de van olyan is, mely több nap alatt. Számít persze, hogy éppen mekkora tárgyat hajtogatok. Persze a megvalósítás már könnyebb nekem, mint a következő munkám megtervezése – árulta el Szalkai Sándorné, Julcsi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest