Lázár János segítségével jutott az ezt lehetővé összeghez a helyi önkormányzat, mely korábban többször is pályázott rá. Sajnos egyszer sem nyertek…

Háromszor is pályázott a királyhegyesi önkormányzat a helyi ravatalozó felújítására, de nem jártak sikerrel a Magyar Falu Programba beadott pályázatukkal,, végül mind a három tartaléklistára került. Azaz egyszer sem jutottak a szükséges pénzhez.

Nyertek azonban, miután a község végül Lázár Jánoshoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez fordult segítéségért.

Ugyanis ennek hatására külön kormányhatározatban jelent meg, hogy a községi önkormányzat 20 061 000, azaz 20 millió 60 ezer forintot kap a temetői ravatalozó felújításának elvégzésére. A munkálatokat a tervek szerint 2022 tavaszán kezdik el. A tervezett munkálatok közé tartozik a ravatalozó falainak víz elleni szigetelése, a falak megerősítése, de és új felszerelések és bútorzat vásárlása is….

De gondolnak majd a ravatalozó megközelítésének megkönnyítésére valamint a parkoló felújítására is.

A ravatalozót utoljára 2005-ben újították fel, szintén pályázatból két ütemben. Elsőként a tetőszerkezet cserélték le, a mennyezetcserére és belső-külső festésre került sor, második ütemben megtörtént a vízöblítéses illemhelyek kialakítása és a belső drapériacsere, majd az épület téret burkolték ki, s cserélték le a padokat.

Kövegyen már megszépült a ravatalozó

A makói járás legkisebb lélekszámú települése ravatalozója felújítását még tavaly április elején kezdték meg, a Magyar Falu Program „Temető fejlesztési” alprogramjából még 2019-ben elnyert ötmillió-négyszáztizennyolcezer-kilencszáznegyvennégy, azaz 5418944 forint támogatásnak köszönhetően.

A kivitelezők újjáépítették a ravatalozó tetőszerkezetét, kicserélték az épület összes nyílászáróját, illetve a régi járólapok helyére is újakat fektettek le. Előtető is készült, az épület környékét pedig az önkormányzat hozta rendbe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest