21. alkalommal rendezte meg a Csongrád-Csanád megyei kormányhivatal a „Találd ki magad!” pályaválasztási napokat Szegeden november elején. A háromnapos rendezvényen több mint 4500-an jelentek meg, 57 kiállító, 41 középiskola, 8 munkáltató, valamint felnőttképzési intézmény, civil szervezet és kollégium is várta a pályaválasztás előtt álló diákokat. Az idei börze tapasztalatairól Juhász Tünde kormánymegbízottat kérdeztük.

Bár maga a „Találd ki magad” pályaválasztási börze 3 napos volt, tulajdonképpen több héten keresztül tartott, mert szervezett céglátogatások előzték meg, amelyet a megyei iparkamarával közösen bonyolított le a kormányhivatal – ismertette Juhász Tünde. Kiemelte, ezeknek a céglátogatásoknak az a célja, hogy a fiatalok testközelből ismerjék meg az adott terület világát, és hogy egy valós képet kapjanak az adott cégről. A kormánymegbízott hozzátette, idén a megye minden területéről 18 iskola 30 osztálya vett részt ezeken, és évről évre nagy-nagy érdeklődés fogadja ezeket a kilátogatásokat a cégekhez.

Az idei pályaválasztási börze az Agórában több mint 4500 diákot vonzott, és 3 terület köré építették fel azt. Önismereti tesztekkel várták az érdeklődőket, amelynek segítségével a tanulók megtudhatták, hogy a kompetenciáik és érdeklődési körük alapján mely az a szakma, vagy szakmák, amely igazán neki való lehet. A második terület a középiskolák bemutatkozása, megjelenése volt a kiállításon, a megye szinte valamennyi intézménye jelen volt. A harmadik területet pedig a munkáltatókra építették, hogy a diákok információkat kapjanak arról is, egy-egy szakma után merre tudnak tovább menni a munka világában.

A kormánymegbízott kiemelte, azt tapasztalták, kevés információ jut el a diákokhoz a szakmákról és a munka világáról, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kormányhivatal minél több információt átnyújtson ezeken a rendezvényeken nekik, segítve ezzel a pályaválasztásukat, és azt, hogy sikeres munkavállalók legyenek a későbbiekben.

Juhász Tünde hozzátette, slágerszakmák persze most is voltak, mint például az élelmiszerhez kötődőek, vagy a szépészet, de alapvetően azt tapasztalták, hogy a diákok nagyon nyitottak minden irányba, és fontos kiemelni, hogy míg 6-8 éve voltak hiányszakmák, ma már minden ágazatban szükség van a többlet munkára, a kérdés csak az, kinek melyik való leginkább.

Juhász Tünde még elmondta, idén első alkalommal szervezték meg felnőtteknek is ezt a börzét, sokan vannak, akik már nem tudnak a régi szakmájukban elhelyezkedni, és új hivatást kell választaniuk. Nekik is segített a mostani pályaválasztási kiállítás.

A Találd ki magad! – már hagyományosan – első két napján egyébként a diákokat várták, szombaton pedig a szüleiket is.

Forrás: Promenad24

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest