Befejeződött a Szent István Király Plébániatemplom Szent József oltárának restaurálása. A héthónapnyi munka nem csak kihívást jelentett, de izgalmas kutatást is eredményezett. A műtárgy ünnepélyes megáldására az egyházi év utolsó vasárnapján, november 21-én kerül sor.

A Makó-belvárosi templom jövőre lesz 250 éves; a jubileumra a lelki felkészülés, a közösség megerősítése mellett az egyházközség gazdag programsorozatot szervez és a műemlék épületet is folyamatosan korszerűsíti. Augusztusban került átadásra a modernizálódott belső tér, mely az új padsorok mellett hőszigetelt terméskő burkolatot, újrafestett falakat, műkő lábazatot és modern hangosítási rendszert kapott. A fejlesztések részeként, tavasszal elkezdődött a szakrális hely egyik mellékoltárának restaurálása is, amely már régi terve volt az egyházközségnek. A hét hónapot igénylő feladat a napokban fejeződött be, amelynek eredményeként eredeti pompájában ragyog a templom Szent József oltára.

– Tisztában voltam azzal, hogy a feltárás igen komplikált művelet lesz. A tervezett nehézségek leküzdése után került elő az az egyöntetű, kiretusált felület, amely most látható. A nagyon finom, aprólékos munkát követően, ismét a barokk rendkívül szép színvilága és hangulata érzékelhető, amelyben a sötét tónusokat jól ellensúlyozza az arany– értékelt Wagner Sarolta.

A faszobrász-restaurátor művész elmondta, komoly kihívást jelentett, hogy már több próbálkozás is irányult az építmény megújítására, amely korábban két, világosabb átfestésen is átesett. Ezek közül az egyik 1868-ban történt, erről egy felfedezés is tanúskodik. Az oltár címere egy alkalommal olyan jó megvilágítást kapott, hogy a meglévő, kopott betűket össze lehetett olvasni. A név alapján, az egyházközségi dokumentumokból így derült ki a felújíttató személye. – Ami bizonyos, hogy Szabó Antal és Katona Terézia, mindketten özvegyekként, 1830-ban kötöttek házasságot ebben a templomban. Feltehetően nem született gyermekük és az anyagi helyzetük lehetővé tette a költségek fedezését. Mivel a feleség neve önállóan szerepel a feliraton, valószínűsíthető, hogy a férj ekkor már nem élt – avatott be Pálfai Zoltán.

A templom plébánosa hozzátette, arról nincs feljegyzés, hogy a másik, a Szent Anna oltár megújítója is ugyanez a személy lenne és ott sajnos felirat-töredék sem ad támpontot a megfejtéshez. Ennek a rejtélynek a megoldódása más okból is várat magára; az egyházközség még nem döntött arról, hogy a népiesebb stílusú építmény mikor szépülhet meg.

A most elkészült Szent József oltárt az egyházközség saját forrásaiból fedezte. A munkálatokban Wagner Saroltán kívül szakemberként Juhász István vett részt, aki a szétbontásban, a visszaépítésben és a fa elemek újragyártásában is sokat segített. – A legnagyobb megbecsüléssel és elismeréssel tartozunk nekik. Hosszú út volt, amit bejártak, olyan, mint egy zarándoklat, amelynek folyamán sosem lehet tudni, mi vár ránk közben, s azt sem, pontosan mikor ér véget – összegzett Pálfai atya, aki november 21-én, a 9 órás szentmisén áldja meg a megszépített mellékoltárt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest