Ha eddig is akartunk napelemet a háztetőnkre, akkor itt az idő, hogy gyorsan döntésre jussunk. Akik pedig eddig nem akartak, jól teszik, ha átgondolják a dolgot – elég csak megnézni az egymás után érkező rossz híreket. Persze, józan keretek között kizárhatjuk a külvilágot a családi életből, hogy nem visszük haza a negatívumot, átkapcsolunk a hírekről, de van egy dolog, ami zsinóron közelít a családunkhoz és nem lehet becsukni előtte az ajtót: ez az áram ára, ami világszerte fokozatosan és megállíthatatlanul emelkedik. Igen, gyorsan mondhatjuk, a magyarok szerencsések, hiszen a rezsicsökkentés védi a lakossági fogyasztót. Ám még ezzel együtt isnövekszik az áram ára, mert egy ponton túl mindenkinek emelni kell az árat. Az áremelkedés kihat az élet szinte minden területére, hiszen a különböző termékekre egyre inkább megnyúló várakozási idő a globális készlet- és alapanyaghiányok miatt alakulnak ki, ami szintén ár növelő hatású. Pluszban az infláció minderre még rárak egy lapáttal, olyannyira, hogy a szakértők már akarácsonyunkat féltik.

Ha tehát ugyanabból a havi családi büdzséből többet kell kifizetni a szokásos dolgainkra, akkor adódik a kérdés, hogy miként lehet hosszútávon kiküszöbölni az egyes tételek esetében megemelkedő összegeket. A jövőre gondolva sokan a napelem mellett döntöttek, ezzel elérhető a 0 forintos villanyszámla, ami a havi rezsi egy jelentős tételének a lenullázását jelenti. Nem meglepő így, hogy egyfajtanapelem-boomtapasztalható hazánkban, amit a különböző támogatások is hajtanak – rögtön van kettő is, ami nagyon kedvező feltételek mellett teszi lehetővé, hogy a háztetőn napelem csillogjon.

A fentiekben ismertetett baljós árnyak közepette szerencsések a magyarok, hogy jelenleg kettő nagyon kedvező támogatási lehetőség is rendelkezésre áll a napelemes beruházás megvalósítására, de ahogy lenni szokott az ördög ezúttal is a részletekben bújik. Lássuk hát azokat a bizonyos fontos tudnivalókat!

100%-BAN VISSZA NEM TÉRÍTENDŐNAPELEMES TÁMOGATÁS – TÚL SZÉP, HOGY IGAZ LEGYEN?

Bombaként robbant a hír, hogy ingyen napelemes pályázat fog megjelenni, tehát tényleg ingyen kaphatunk napelemet a háztetőre. Már a meghirdetéskor jelezte a kiíró, hogy az alacsony jövedelmű családok a kedvezményezetti kör, annak érdekében, hogy a napelem ne csak a gazdagok kiváltsága legyen. Már most túljelentkezés van, ami magával hozza azt, hogy kisebb valószínűséggel lehet nyertes a pályázatunk – ha egyáltalán megfelelünk a jövedelemmel kapcsolatos feltételeknek. További hátránya a pályázatnak, hogy rendszerkorlátozással adják csak a támogatást (5 kWP). Végezetül, a napelemekkel kapcsolatban az egyik legtöbbször elhangzó részlet a bruttó vs. szaldó elszámolás, ami e pályázat esetében kérdéses, tehát nem lehet tudni, hogy a nyertes pályázat esetében melyik elszámolási rendszerbe esünk. A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy csábító a 100%-os támogatás, de lehetséges, hogy érdemes a másik támogatási formát választani, mert több érv szól mellette.

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS – MÉG MINDIG EZ A FAVORIT

Mi az alábbi szempontok alapján az Otthonfelújítási támogatást javasoljuk:

  • amennyiben a feltételek teljesülnek, 100%, hogy megkapja a támogatást
  • pl.: 5 kW-os rendszernél (6000 kWh/év), 1 év alatt 250.000Ft-ot takaríthat meg, ellentétben a 100%-os pályázattal, mert arra akár 3 évet is várnia kell, ezáltal akár 750.000Ft-os hátránnyal is indulhat
  • szaldó elszámolásban marad
  • nincs rendszerméretre korlátozás a pályázatban
  • gyorsabb telepítési idő, akár már tavasszal – termelhet a rendszere
  • egyszerű igénylés, nincs szükség pályázatíróra nincs jövedelmi korlátozás

A 2021 januárjában debütált Otthonfelújítási támogatás volt az egyik motorja a hazai napelemek ugrásszerű növekedésének, és azt mondhatjuk, hogy joggal. A pályázat népszerűsége töretlen, hiszen a beruházás értékének 50%-os visszaigénylését nagyon kedvező feltételek mellett teszi lehetővé. Például sokkal egyszerűbb pályázni, mint a 100%-os támogatásnál, nincs jövedelem korlátozás, tehát bárki pályázhat, akinek 25 év alatti gyermeke van és 1 éve az adott ingatlanban lakik. Az egyik legfontosabb előnye, hogy szaldó elszámolásban marad az igénylő és még rendszerkorlátozás sincs, tehát például 5 kW-os rendszernél, évi 6000 kWh teljesítménnyel kalkulálva 1 év alatt 250.000 Ft-ot lehet megtakarítani!

Most, hogy egyértelmű a kettő pályázat közötti különbség, jó, ha azt is átgondoljuk, hogy kivel szerződünk – legelőször keressünk rá az interneten, hogy mit írnak róla, a cég nyilatkozott-e már valaha. Tudakoljuk meg a napelemes cégtől, hogy milyen termékekkel dolgozik, mennyi garanciát ad rá. Ezek mind fontos szempontok abban, hogy ha támogatással (vagy anélkül) szeretnénk napelemet, akkor az megérje és kifizetődő családi befektetési döntéssé váljon, és valóban 0 forintos legyen a villanyszámlánk – meglepetések nélkül.

Amennyiben további kérdése merült fel, keresse kollégáinkat bizalommal weboldalunkon (https://www.optimumsolar.eu) vagy e-mailben (sales@optimumsolar.hu).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest