Papírból, sóliszt-gyurmából és kukoricacsuhéból is készült liba a József Attila Múzeum szombat délelőtti programján, ahol az óriás társasjáték és kvíz segítségével a tudásukat és ügyességüket is összemérhették a gyerekek.

A libafigurák elkészítése mellett a kukoricamorzsolást is kipróbálhatták azok, akik részt vettek a Márton-napi programon, ahol csutkavár és mécsesek is készültek, de textil libán a tömést is gyakorolhatták a gyerekek.

Csengeriné Szabó Éva portálunknak elmondta, a családi óriás társasjátékon is a libák köré épültek a feladatok, nyertessé is az válhatott, aki a legtöbbet gyűjtötte belőlük.

– Fontosnak tartjuk a hagyományok átörökítését, illetve megismertetését a gyerekkel, kis információs tábláink is vannak, illetve egy kvízt is kitölthetnek, amely a megszerzett tudást ellenőrzi – emelte ki a múzeumpedagógus.

Szent Márton katonaként kezdte pályafutását, majd felhagyta tisztségét és pap lett, miután egy koldusnak adta kettéhasított köpenyének egyik részét, hogy ne fázzon, majd álmában megjelent Jézus, aki a koldusnak adott köpenyt viselte.

A szerény, jószívű papot annyira szerették, hogy püspökké akarták választani, ő azonban alázatossága miatt nem akarta ezt vállalni, így elbújt egy liba ólba, ám a libák gágogásukkal elárulták, hol van, és megválasztották, Szent Márton pedig ugyanolyan szerény és segítőkész maradt ez után is – tudtuk meg Csengeriné Szabó Évától, továbbá hozzátette: november 11-hez, Szent Márton napjához, számos népi megfigyelés, illetve időjósló tevékenység is kapcsolódik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest