Szakmai tárlatvezetéseket szervez a József Attila Múzeum az új, Adj egy órát Makónak! című kiállításához, amelynek első meghívott vendége Pintér Károly órásmester volt, akivel Szikszai Zsuzsanna igazgató beszélgetett csütörtökön.

Szikszai Zsuzsanna a beszélgetés kezdetén kiemelte: nagyon nagy érdeklődés övezi a mintegy egy hónapja nyílt kiállítást, amelyet nagyon szeretnek a makóiak. A tárlat létrejöttében kiemelte Pintér Károly szerepét, aki nagyon sok órát kölcsönzött a múzeum számára.

A Károly napon tartott beszélgetésen a makói órásmester arról is mesélt a résztvevőknek, hogyan találkozott az órás szakmával, miként szerette meg, és hogyan került közelebb az antik darabokhoz.

A megjelenteket a negyed- és félütős szerkezetek világába is elkalauzolta, de az aranyozási technikák is fókuszba kerültek, amely során kiderült: egy órásmesternek számos szakmához kell értenie; géplakatos, esztergályos feladatokkal is szembesülhet egy időmérő restaurálása, életre keltése során.

Pintér Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy Svájc mellett az angolokat sem szabad elfelejteni, akik élenjáróak voltak az 1700-as években, – és mint elárulta – a szigetország órái a kedvencei.

A közel másfél órás beszélgetést követően szakmai tárlatvezetésre hívta a megjelenteket az órásmester, ahol további érdekességet is megosztott. A beszélgetés és a szakmai tárlatvezetés az alábbiakban tekinthető meg:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest