Remélhetően már az idén működik, s az biztos, hogy nagy könnyebbséget jelent majd a bankkártyával rendelkezők számára, ugyanis attól kezdve a készpénzért nem kell majd utazniuk.

A magyarcsanádi bankautomatát legkésőbb december elsejéig telepítik a helyi Egészségházba – tudtuk meg Farkas János polgármestertől. Azt azonban egyelőre még senki sem tudja, hogy az mikortól működik, de remélhetőleg már az idén lehet aszt használni

Az automatát telepítő cég munkatársa részt vett a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ott hangzott el a jó hír.

A tranzakciók darabszámától függően kell majd hozzájárulást fizetnie az önkormányzatnak, de ez is sávosan változik, ezért a maximális összeg legfeljebb havi 180 ezer forint lesz. Ha kevesen vesznek ki majd pénzt a bankautomatából akkor legfeljebb ennyit, ha sokan, akkor jóval kevesebbet kell fizetni Az automata üzemeltetéshez szükséges áram árát is az önkormányzat állja, melynek az üzemeltetéshez 3 éves szerződést kötöttek. Az Egészségházba egyébként olyan bankautomata kerül, melyből forintot és eurót is fel lehet venni, igaz ezzel csak kivét lehetséges, a befizetés nem.

A polgármester szerint a magyarcsanádiak óriási nagy aránya igényli ezt a szolgáltatást.

Magyarcsanádon még 2017 nyarán zárt be a takarékszövetkezet helyi kirendeltsége, azóta aki a bankszámlájáról pénzt akar felvenni, annak utaznia kell, ha készpénzt szeretnének felvenni a bankkártyájukkal, vagy a postán veszik azt ki, horribilis költségért, vagy átmennek a szomszédos Apátfalvára, ahol működik bankjegykiadó masina.

Aki csak busszal tudja ezt megtenni, annak oda-vissza 600 forintos útiköltséget is ki kell perkálnia.

A „saját” ATM iránt egyébként régi az igény a faluban. A júliusi ülésen a magyarcsanádi testület tárgyalt is egy, a község központi részére történő bankautomata kihelyezésével kapcsolatos napirendet.

A kistelepüléseken az önkormányzatok hozzájárulását kérik a pénzintézetek az ATM telepítéséhez, hiszen annak és működtetésüknek jelentős költségeik is vannak, kis lakosságszámnál ez az összeg nagyon hosszú idő után térül csak meg, főleg, hogy két készpénzkivétel az átlagos jövedelemmel rendelkezőknél ingyen is van. Azért a bankok nem számíthatnak fel semmiféle díjat. A magyarcsanádi önkormányzat kapott egy ajánlatot a Takarékbank Zrt-től egy ATM telepítésére, de annak olyan költségei lennének, melyet a falu nem tudna kigazdálkodni, ahogy a havi hozzájárulásét sem, így az ajánlatot elutasította a képviselő-testület.

Zöld utat adott azonban egy bankautomatákat működtető cégnek, így az az Egészségházba telepítheti az ATM-masinát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest