A kiváló zenetudós és érett költő, Antal József atya posztumusz verseskötetét mutatták be ma a József Attila Városi Könyvtárban. A makói szervita kápolna egykori templomigazgatójának könyve éppen 80 költeményt tartalmaz, mint ahány esztendős lenne az idén szerzője.

Tavaly decemberben jelent meg a Perlekedő zsoltárok című kötet, amelyet a járványhelyzet miatt csak most tudtak a nagyközönség figyelmébe ajánlani. A könyv Makó egyházi életének meghatározó és sokoldalú személyiségének, Antal Józsefnek a szellemi hagyatékából született. Kétszáznál is több verséből Bene Zoltán író nyolcvanat választott ki és a közös pontok alapján rendezte azokat ciklusokba. – A költemények egységes képet mutatnak, sajátos hanggal, szemlélettel és egy nagyon erős hangulatisággal, amely komolyan hat az olvasóra – értékelt a szerkesztő, aki megosztotta, egy rendkívül nyitott és nagy műveltségű embert ismerhetett meg írásain keresztül a szerzőben. – Nem az alapigazságokban, de állandó kétely jellemzi a sorait, amely a gondolkodásra, a kutatásra és a kíváncsiságot ösztönöznek. A melankolikus hangvétel mellett a humor is fel-felcsillan a teljesen ökumenikus szerzeményekben – méltatott a Szeged folyóirat főszerkesztője.

Barna Gábor professzor a nagy műveltségű lelkipásztor és a tudományos igényű kutató alakját emelte ki visszaemlékezésében. – Első élményem vele kapcsolatban, hogy a szentmiséjén a hívek az általa tanított gregorián dallamokat énekelték. Hamar kiderült vele kapcsolatban, hogy a Mezey-kántorcsaládból származik, dédapja Mezey Mór szentesi főkántor volt, aki kiadott egy énekeskönyvet a helyi katolikus hívek számára. Antal József is egy használható népénekeskönyv összeállításán fáradozott, precíz dallam- és szövegmutatóval, amelyek kiadása mindenképpen fontos lenne a jövőben – emelte ki az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék nyugalmazott tanszékvezetője.

Antal atya kórusművei nem csak az említés szintjén jelentek meg a ma délutáni könyvbemutatón, a dr. Mihálka György Városi Vegyeskar egyet elő is adott azok közül. Jámborné Balog Tünde József Attila-díjas író személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. – Úgy tűnik számomra, mintha mindig is ismertem volna Antal Józsefet. Kiszombori káplánként találkoztam vele először, később egy baráti társaságba is kerültünk. Mindig meglátogatta a kiállításaimat, amelyek egyikén egy verset írt a vendégkönyvbe, amely azóta is az egyetlen, amelyet a műveimről szereztek – avatott be a batikművész.

A Perlekedő zsoltárok kötet tisztelgés Antal József munkássága előtt, aki idén ünnepelné 80. születésnapját. A könyv a városi könyvtárban megvásárolható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest