Széles körű összefogásnak köszönhetően két újabb egyházi jelkép szépülhetett meg a városban. A görögkatolikus temető és az Erdélyi püspök utca keresztjeit ma ünnepélyes keretek közt adták át. Utóbbi a jövőben a helyi román ortodox közösség szakrális tereként is szolgál majd.

Az eltelt két esztendőben több vallási emlék újulhatott meg Makón: 2019-ben az Ószegedi út mentén álló Vörös Körösztöt, ez év szeptemberében a rákosi keresztet állították újra. Október utolsó szombatján pedig az 1865-ben, Papp Ferenc és Pallagi Mária által állított, valamint a görögkatolikus temetőben álló jelképeket adták át megszépített formában a város lakosságának.

A korszerűsítés közösségi összefogásban valósulhatott meg, Magyarország Kormányának támogatásával, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében. – Az út menti feszületek mindig komoly szerepet játszottak a nép életében. Történeteket, emberi sorsokat őriznek, amelyek lehetnek fogadalom, beteljesült kérés, hála, fogadalom és az engesztelés jelképei is. Figyelmeztet bennünket arra is, tisztelnünk kell az egyházat, érzéseinket és őseink hagyatékát– hívta fel a figyelmet Szikszai Zsuzsanna. A múzeumigazgató hangsúlyozta, ápolnunk kell a ránk hagyományozott örökséget, amelyet nem szabad hagyni feledésbe merülni.

Régi szokás szerint, ezúttal is keresztapát és keresztanyát kértek fel a jelképek további gondozására; a feladattal Olteanu Florin gyulai esperest, Biró István helyi parókust, Birta Júlia Mihaelát, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökét és Matuszka Istvánt, a SZAK-MA Center Kft. vezetőjét bízták meg.

Az átadott keresztek a városban élő közösségek együttműködésének köszönhetően korszerűsödhettek. – Nem könnyű áttelepülni egy másik országba, ahová magunkkal visszük az anyanyelvünket, a hitünket, a családunkat, és az emlékeinket, és kezdünk teljesen új életet – vallott érzéseiről a beruházás anyagi hátterét biztosító pályázat beadója nevében Birta Júlia Mihaela. A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője elmondta, az idei esztendő rendkívül fontos számunkra, hiszen három sikeres projektet sikerült megvalósítaniuk a helyi városvezetéssel együtt. – Úgy érezzük, a Jóisten mindig velünk van – zárta gondolatait az elnök. A város román ortodox közössége a jövőben a görögkatolikusokkal, szakrális térként fogják használni a Papp-féle keresztet, amelyet ezért Olteanu Florin gyulai esperes és Biró István atya áldott meg.

Az ünneplők ezt követően ellátogattak a népnyelvben „orosz”-ként hívott temető mindenki keresztjéhez, amely újra régi szépségében tündököl dr. Janka Gábor makói származású, kazincbarcikai parókus és Szügyi László fafaragó mester munkájának köszönhetően.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest