A rendőrök az éjszaka folyamán elfogtak egy embercsempészt, továbbá négy csoportban 55 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében. Fotó: police.hu.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és a honvédekkel együttműködve tegnap 22 óra 50 perckor egy csoportban 17 határsértőt tartóztattak fel Szeged-Gyálarét külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír és török állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és a röszkei polgárőrökkel együttműködve ma, hajnali 2 óra 00 perckor, 3 óra 55 perckor és 4 óra 00 perckor további három csoportban összesen 38 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Mórahalom és Domaszék külterületein. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír és afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve m hajnali 1 óra 40 perckor Öttömös külterületén ellenőriztek egy magyar honosságú Ford Galaxy típusú személygépkocsit. A jármű utasterében annak román vezetőjén kívül összezsúfolva 16 magát szír állampolgárnak valló határsértő tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A sofőrt az egyenruhások előállították a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vétele mellett – indult eljárás.            

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest