A faluházban ma délután azért a ragasztópisztoly is előkerült, a csutkababa készítés megsegítésére.

– Amikor iskolás voltam, ezt a tankönyvet használtuk, nézzétek meg, még teljesen fekete-fehér – mutatta a Faluházban ma délután tartott „Ökológiai lábnyomunk” rendezvénysorozat játékos foglalkozása elején Vargáné Nagyfalusi Ilona az érdeklődő gyerekeknek a régi számtankönyvet, miután együtt kiválogatták az asztalról azokat a játékokat, melyekkel – merthogy műanyag is volt bennük – szüleink, nagy- és dédszüleink biztosan nem játszottak. – Az akkori gyerekek azonban mindenből játékok készítettek, a csutkából, a rongyokból, a gombokból vagy a lyukat zoknikból és a fadarabokból. Ha meg nem, akkor a felnőttek tették ezt meg nekik – tette hozzá, mire az egyik kislány azonnal megkérdezte, hol vannak, az akkori gyerekek?

– Felnőttek, ők a szüleitek, nagyszüleitek vagy dédszüleitek – hangzott a válasz.

A gyerekek megismerkedtek a palavesszővel és a palatáblával, melyeket a régi diákok írásra, számolásra használták, még a papírfüzetes korszak beköszöntése előtt, s mellyel nagyon vigyázni kellett, ha valaki odahaza elkészítette a házi feladatát, ugyanis az iskoláig menet az könnyen letörlődött.

A gyerekek a felnőttek segítésével ügyesen elkészítették a korabeli Barbie-t azaz a csutkababát, s rajzoltak neki orrot és szemet, majd nekiálltak, hogy kipróbálják, milyen csutkavárat tudnak készíteni, figyelve, hogy kell négyszög formában egymás fölé tenni a kukoricacsutkákat anélkül hogy az ingatag építmény le ne dőljön. Nos, aki elérte a nyolc szintet elérte, az már igencsak ügyesnek bizonyult, ha meg ledőlt, újfent próbára tehette ügyességét.

– A kislányoknál a csutkababa készítés, míg a fiúknál az ostorpattogtatás szokott a legnépszerűbb lenni – árulta el Vargáné Nagyfalusi Ilona, aki egyéb érdekességekről is beszélt, de hallgassa meg őt, magát.

Az érdeklődő gyerekek szerdán délután 2 órától a faluházban játékos hangszerekkel, gombzúgatással, tojáscsörgővel, gyufásdoboz citerával, kereplővel ismerkednek meg és karikás ostort is pattogtathatnak. Csütörtökön 2-től pedig termésfigurákat készíthetnek, kukoricát morzsolhatnak, illetve 1900-ból való játékokkal ismerkedhetnek, azaz a zsákban futással, a lengőtekével, a patkódobással és a csúzlizással.

A program a TOP 5.3.1-16-CS1-2017-00009, Helyi közösségek fejlesztése Apátfalván és Magyarcsanádon” pályázat jóvoltából jöhetett létre…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest