Társadalmi konszenzus van a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről – ez derül ki a Társadalomkutató felméréséből. Talabér Krisztián elemző a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kiemelte, tízből kilencen támogatják az intézkedést.

A magyar társadalom 87 százaléka egyetért a kormány nyugdíjpolitikájával, azaz gyakorlatilag tízből kilencen teljes mellszélességgel kiállnak a szépkorúak anyagi megbecsülése mellett – ismertette a Társadalomkutató szeptember végi felmérésének eredményeit a cég elemzője. Talabér Krisztián a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a 60 évnél idősebbek szinte ellenvélemény nélkül, 90 százalékban értenek egyet a pluszjuttatásukkal, de generációs törésvonal sem látszik, hiszen még a 18–29 év közöttiek 81 százaléka is helyesli a kormány nyugdíjpolitikáját. 

Hídként köti össze a nemzedékeket a kérdés, még az Orbán Viktor személyével kritikus válaszadók között is jócskán többségben van a támogatói álláspont, körükben tízből heten egyetértenek a kormány irányvonalával – hangsúlyozta az elemző.

Szerinte az extra juttatás közvetve vagy közvetlenül be fog kerülni a gazdaságba, ugyanis ezt a pénzt el fogják költeni a kedvezményezettek. – Ebből a vállalkozóknak többletbevétele lesz, amelyet a cégek munkahelyvédelemre, béremelésekre és fejlesztésekre költhetnek. 

Ezek pedig mind hozzájárulnak a magyar gazdaság megerősödéséhez. Kijelenthető tehát, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetésével gyakorlatilag mindenki jól jár – fogalmazott Talabér Krisztián. A szakértő arra is rámutatott, hogy Magyarországon az átlagnyugdíj 2021-ben nagyságrendileg 150 ezer forint, úgyhogy a 13. havi nyugdíjjárandóság visszavezetésével átlagosan ennyi többletnyugdíjjal számolhatnak idős honfitársaink.

 – Ez az összeg teljesítheti azt a kormányzati szándékot, hogy a koronavírus okozta válság alatt a nyugdíjasok életszínvonala ne csökkenjen – tette hozzá.

Ahogy haladunk előre az évben, úgy egyre valószínűtlenebb, hogy 2021 során a gazdaságot erőteljesen korlátozó intézkedésekkel fogunk találkozni. Ennek köszönhetően a gazdasági várakozások is fokozatosan javultak, belföldi és nemzetközi szereplők is sorra javították a 2021-es előrejelzéseiket. 

Ma már egyetértés van a szakértők között arról, hogy a magyar gazdasági teljesítmény idén hét százaléknál is erősebb volumennel fog növekedni – válaszolta a Társadalomkutató elemzője arra a felvetésre, hogy vajon visszakaphatják-e már jövőre a teljes egyhavi, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által elvett juttatást az idősek. 

Elmondta azt is, hogy a kormány az idei költségvetés megtervezésénél pesszimistán számolt a bővülés szempontjából, így a várt és a tényleges növekedés különbségéből fakadó pluszforrások teret engedhetnek arra, hogy a kormány felgyorsítsa a hosszú távú terveit. 

Ezek alapján jó esélyt látok arra, hogy a 13. havi nyugdíj teljes visszavezetése is felgyorsulhat – összegezte a szakértő.

Forrás: Magyar Nemzet

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest