Közel háromszáz 65 éven feletti vette fel a koronavírus elleni vakcinákat.

Közel 80-90 százalékos az átoltottság a maroslelei hatvan év felettiek körében, ez közel 300 nyugdíjast jelent – tudta meg Drimba Tibor polgármester a helyi háziorvostól, amikor a nyugdíjasok világnapjára készültek, melyet csak védettségi igazolvánnyal lehetett látogatni.

Az adat alapján a helybéli hatvanöt éven felüliek körében sikeres volt az oltási kampány, illetve az érintettek megértették, hogy a koronavírus ellen csak a vakcina, azaz az oltás hatásos.

A koronavírus megbetegedésekkel, az oltások mértékével, illetve a fertőzöttek számával kapcsoltban rendszeresen kommentálnak a Makó Híradó Facebook oldalán főleg makói olvasóink, azt kérve, hogy írjuk meg az aktuális adatokat.

Csakhogy erről információt szerezni lehetetlen, a koronavirus.blog.hu, azaz a kormányzati koronavírus oldalon csak az országos adatokat teszik közzé, a településekét nem. Ráadásul ott az sem különül el, hogy a megbetegedések és a halálozások melyik hullámban történtek.

Adatok csak véletlen vagy elvétve látnak napvilágot. Augusztusig – derült ki a Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Fővárosi Kormányhivataltól kapott adataiból – országosan 6 millió 560 ezer 942 védettségi igazolványt postáztak ki azoknak, akik vagy felvették a koronavírus elleni védőoltást, vagy igazoltan felgyógyultak a Covid-fertőzésből. (Egyébként köztük jellemzően sokkal többen vannak a védőoltást megkapottak.)

Bár a Csongrád-Csanád megyei átlag 66,7 százalék, a makói járás több települése is messze elmarad ettől. A legrosszabb a helyzet Magyarcsanádon, ahol az 1450 lakos közül, csak 525-en kapták meg a védőoltást, s ez csak a helybéliek 36 százalékát jelenti. Szomorú az arány, csupán 42 százalék a 602 lélekszámú Királyhegyesen, ahol csupán 254-en, illetve szintén 42 százalék az 527 lakosú Nagyéren, ahol 222-en kapták meg a védettségi igazolványukat.

A többi kistelepülésen sem érte el a nyár utolsó hónapjáig el a védettség a megyei átlagot sem, ahogy az az alábbi táblázaton látszik.

Tempósan és biztosan emelkednek a koronavírus miatti esetszámok, ami illeszkedik abba a folyamatba, amit Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a kormányzati járványkommunikáció arca öt napja megjósolt. Akkor azt mondta, hogy bár nem lesz annyira gyors a járvány felfutása, de tartósabb hullámra kell számítani.

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa arról beszélt a Portfoliónak, hogy a tapasztalatok szerint minden öt nem oltottra jut egy oltott a Covid-kórházak intenzív osztályain. A szakember azt is elmondta, hogy a szem- és kötőhártya-gyulladás az egyik legújabb jele annak, ha valaki a koronavírus deltavariánsával fertőződött meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest