Megérkezett a községházára a Belügyminisztériumból az ezzel kapcsolatos támogatói szerződés.

Az idén is sikeresen pályázott szociális tüzelőként barnakőszénre a földeáki önkormányzat,s a napokban meg is érkezett az ezzel kapcsolatos támogató szerződés a pályázat kiírójáról, azaz a a Belügyminisztériumtól.

Ebben olvasható, hogy a földeáki önkormányzat 2 070 100, azaz kétmillió-hetvenezer-egyszáz forint támogatást nyert el – vissza nem térítendő – támogatásként.

Ez azt jelenti, hogy az idén télen összesen 652 mázsa szociális tüzelő, azaz zsákos barnakőszén érkezik a forrás felhasználásával a községbe, majd jut el azokhoz, akik valóban rászorulnak.

Földeákon egyébként már tavaly is barnakőszenet kaptak azok az igénylők, akik szociális rászorultságát a helyi képviselő-testület szociális bizottsága megállapította.

Az előző téren a kérelmezők fejenként (családonként 10 mázsát kaptak), de egy háztartásból csak egy ember igényelhette. S az elnyert tüzelő elszállításáról is neki kellett gondoskodnia…

A községi önkormányzat természetben nyújtott tüzelőanyag támogatásról szóló helyi rendelete szerint a kérelmek elbírálásánál előnyben kell biztosítani azokat, akik aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen azok, akik lakhatási támogatást kapnak), illetve akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban élnek.

Az önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet egyébként jövő február 15-éig kell kiosztaniuk a rászorulóknak, de a a makói járás kistelepülésen ez már az ünnepek előtt megteszik.

Csongrád-Csanád megyéből egyébként 45 település, összesen 90 millió 730 ezer forintot nyert a szociális tüzelő pályázaton. A legmagasabb összeget – mintegy 6,2 millió forintot – ebben az esztendőben is Apátfalva kapta.

A központi költségvetés idén összesen 5 milliárd forint támogatást biztosított a szociálistüzelőanyag-programhoz, mely az 5 ezernél kevesebb lélekszámú településeket érinti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest