A 110 éves református templom felújítására nyáron nyertek 15 milliót, de az építőanyagárak elszállása miatt ez az összeg nem lesz rá elegendő. A Ménesbirtok és a nagyéri önkormányzat is beszáll a felújításba.

Az 1909-ben, Darányi Ignác és Fekete Márton támogatásával épült neogót stílusú, helyi védettség alatt álló, református templomon, az elmúlt bő egy évszázad alatt nem végeztek nagyobb felújítást, leszámítva, hogy azt egyszer kívül és belül is újrafestették.

Most teljesen felújítják a külső homlokzatot, és a templom tetőt is. Szerencsére a 110 éves felrakott gerendák jó állapotban vészelték át az idő múlását, de a cserepeken már eltelt az idő. Így azokat újra kell cserélni. A torony a burkolata is javításra szorul. A homlokzat színe is megújul, ismét hófehér lesz.

A nagyéri Missziói egyházközség nyáron nyert 15 millió forintot a templomfelújításra a Magyar Falu programtól. A még 2020 őszén benyújtott pályázat összegeit az akkor építőanyagárakhoz igazították be, ám azok az idén nagyon megemelkedtek, így a támogatás már nem elegendő a munkálatok elvégzésére. A templomfelújítás érdekében a Mezőhegyesi Ménesbirtoktól kaptak segítséget, és a nagyéri önkormányzat is átvállalt munkafolyamatokat. A templomot már felállványozták, s aha kedvező lesz az időjárás, a munkálatokkal egy hónap alatt elkészülhetnek.

A templom további felújítását is tervezik, ugyanis vizesedik a padozat, cserére szorulnak a színes, ólomüveg ablakok, szükséges volna a padok felújítása és a templom belső újrafestése is.

Ezek érdekében újabb pályázatokat keresnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest