Ismét fogathajtó versenynek adhatott otthont a hét végén a maroslelei lovaspálya. Százötven-százhatvan szurkoló biztatta a versenyzőket.

Maroslelén még az 1970-es években indult el szervezett formában a lovassport, majd 5-6 éve megszűntek a most újjáélesztett versenyek, hiszen a lótartók és a lovak száma is alaposan megcsappant. A szombati versenyen nem csupán helyiek, hanem Csongrád-Csanád és Békés megye több településéről, így Hódmezővásárhelyről, Makóról és Mezőhegyesről is érkeztek, s álltak rajthoz a hajtók.

A verseny újbóli megszervezéséhez egyébként lovakat és ezt a sportágat szerető marosleleiek fogtak össze, megnyerve az ügynek támogatókat, illetve a helyi önkormányzatot. Drimba Tibor polgármester bízik abban, hogy ezentúl minden évben meg tudják szervezni ezt az eseményt. A Táncsics Mihály utcai egyelőre ugyan kevés hajtó érkezett.

A verseny egyébként szombaton kora reggel kezdődött és délutánig tartott, s bár az idő kellemetlen szelesnek esőbe hajlónak bizonyult, a 150-160 néző végig kitartott a pálya mellett.

A verseny szünetében íjászbemutatót is rendeztek. A programot hanem civilek, magánvállalkozók összefogásával sikerült megvalósítani, a lovakkal három évtizede foglalkozó Balázs Csaba főszervezésében. A mostani szabadidős fogathajtó verseny a helybelieket kevésbé mozgatta meg, pedig vannak nóniuszok, frízek, pónik. A helyi egyesület ugyan már évekkel ezelőtt megszűnt, de ettől függetlenül a gazdákat össze lehetne fogni, foglalkozni velük.

A verseny sikerét jelzi, hogy ugyan azt nem a lelei önkormányzat szervezte, de a legközelebbi alkalommal akár be is szállna az önkormányzat: egész napos, kísérő programokkal színesített rendezvénnyé fejlesztve azt.

A szervezők azt sem találják elképzelhetetlennek, hogy megfelelő hírverést is csapnak majd, s verseny időpontját is kicsit előrébb hozzák, bízva abban, hogy – turisztikai attrakcióként – akár a környező városokból is sok érdeklődőt vonzhatna a maroslelei fogathajtó verseny.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest