A bölcsész kutató nagyon zokon vette, hogy előadás tervezetét egy későbbi nyelvész konferenciára csúsztatták.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a minősítés megváltoztatását, és súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta az ukrán diplomatát megöléssel fenyegető férfi ügyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2021 februárjában emelt vádat egy bölcsész kutató foglalkozású, középkorú férfival szemben. A vádlottat Ukrajna budapesti nagykövetségéről előadás tartására kérték fel az ukrán diplomácia megszervezésének 100 éves évfordulójára tartandó megemlékezésen. A férfi előzetesen előterjesztette előadásának tervezetét, azonban a diplomáciai képviseletről közölték vele, hogy azt témaválasztására tekintettel, egy későbbi nyelvészeti konferencián adja elő.

Az előadás elutasítása miatt a vádlott 2019. február 1-jén – majd öt nappal később megismételve – e-mailben ukrán nyelven levelet intézett a nagykövetséghez, amelyben az őt ért szakmai megbecsültségét sértő igazságtalanságra hivatkozással, Ukrajna Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomatáját annak megölésével fenyegette meg.

A Fővárosi Törvényszék 2021. augusztus 31-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottat bűnösnek mondta ki nemzetközileg védett személy elleni erőszak bűntettében, amelyért őt 3 hónapi, végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

E határozat ellen az ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője felmentésért fellebbeztek.

A másodfokú Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a bíróság a vádlott cselekményét minősítse emberölés bűntette előkészületének, szabjon ki felemelt tartamú és hosszabb próbaidejű büntetést, illetve rendelje el a vádlott pártfogói felügyeletét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest