Bérces Mariann a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában ismertette az AKG és az ÖKO pályázatok részleteit, amelyekre október 25-től lehet jelentkezni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szentes körzetének körzetvezető falugazdásza közölte: szeptember 24-én jelent meg a Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című pályázati felhívás, illetve az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, és az ökológiai gazdaság fenntartása című pályázat, amelyekre összesen 400 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre; 360 az AKG-ra, 40 milliárd pedig az ÖKO-ra.

– Ez a 360 milliárd forint több, mint az előző kettő ilyen programra rendelkezésre álló összeg összesen, úgyhogy ez tükrözi is az érdeklődést. Azt látom, hogy a gazdálkodók aktívak, jönnek és tájékozódnak – emelte ki Bérces Mariann, aki elárulta: nem ismeretlenek ezek a pályázatok a gazdák számára.

Rámutatott arra is, hogy a korábbi 5 éves időtartammal szemben a mostani 3 éves kötelezettségvállalási időszakot jelent, mindkét pályázat esetében.

– A pályázat célja elsősorban környezetvédelmi szempontok, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, illetve a legfontosabb természeti erőforrásaink állapotának a javítása, ez az elsődleges szempont mindkét pályázatnál – húzta alá.

A műsorvezető érdeklődésére arról is beszélt a Közös Nevezőben Bérces Mariann, hogy ez egyre inkább fontos az unió számára is, illetve a termelők is elfogadják ezeket a szempontokat, a gazdák pedig már most küzdenek a szélsőséges időjárás következményeivel.

A körzetvezető falugazdász felhívta a figyelmet, hogy a 100%-os intenzitású pályázatot elektronikus úton, a Magyar Államkincstár felületén kell benyújtani, október 25. és november 25. között, a részletes felhívás a palyazat.gov.hu oldalon érhető el.

Hozzátette: önállóan is benyújtható a pályázat, illetve szaktanácsadó segítségével is, de a falugazdászok is állnak rendelkezésre, legyen szó tájékozódásról, vagy technikai segítségnyújtásról, továbbá az agrárkamara honlapjára egy kézikönyvet is feltöltött, mindkét pályázattal kapcsolatban.

Aláhúzta azt is, hogy a benyújtási határidő jogvesztő, így hiánypótlásra nem lesz lehetőség.

Bérces Mariann a pályázatok feltételeiről, előírásairól, illetve a jelentkezés menetéről is további információkat osztott meg a Rádió 7 hallgatóival, a teljes műsor ide kattintva hallgatható meg


Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest