Romániában egy nap alatt több mint 14 ezer új koronavírus-esetet igazoltak szombaton, és megközelítette a háromszázat az elhunytak száma.

Nagy többségük nem volt beoltva. Az intenzív osztályokon napok óta alig van szabad ágy. Közben a legfertőzöttebb városban, Bukarestben elrendelték a lépcsőzetes munkakezdést, a piacokon, és más zsúfolt helyeken pedig ezentúl csendőrök fogják ellenőrizni, hogy mindenki visel-e maszkot – számolt be az M1 Híradója.

Sorra érkeznek a mentőautók Temesvár kórházaiba. Hatalmas rajtuk a teher, a szokásos vészhelyzeti hívásokon kívül ugyanis egyre több koronavírusos esethez riasztják a mentősöket, és annyi a beteg, hogy egyre hosszabb műszakokban kell dolgozniuk. A járvány kezdete óta most van a legtöbb munkájuk – mutatta meg az M1 Híradója.

„A tizenkét órás műszakok jóval hosszabbak, mert kevesen vagyunk, betegből viszont sok van. Persze amikor lediplomáztam, tudtam, hogy nem csak békeidőben kell helyt állnunk, hanem az ilyen háborús időkben is” – mondta Stela Corneschi, a Temes megyei mentőszolgálat nővére.

Nem csak a mentősökön nagy a teher, de a kórházakon is. Napok óta az egész országban alig akad szabad ágy az intenzív osztályokon. A betegeket sokszor a kórházak előtt felállított sátrakban, vagy közvetlenül a mentőautókban próbálják ellátni. Ráadásul a napokban bejelentették, hogy a túlterheltség miatt egy hónapra felfüggesztik a nem sürgősségi műtéteket is a kórházakban.

„Amikor kint kell várnunk a kórház előtt egy beteggel, félünk, hogy oxigén nélkül marad. Az autóban van három oxigénpalackunk, de sokszor nem elég. Ez mentálisan nagyon megterhelő” – ismerte el egy másik mentőápoló, Claudia Balasa.

Romániában szerdától azokban városokban, ahol a fertőzési ráta meghaladja a hat ezreléket, újra kötelező maszkot viselni a közösségi tereken, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyeken is. Bukarestben és Kolozsváron ezen kívül éjszakai kijárási tilalom van érvényben az oltatlanok számára. Míg korábban sokan tiltakoztak, most a legtöbben betartják a szabályokat.

„A kötelező maszkviselés nem kényelmes, de segít, hiszen mi is tisztában vagyunk vele, hogy megbetegedhetünk” – mondta egy bukaresti férfi.

Hirtelen megnőtt az oltási kedv is, pedig Romániában eddig nagyon kevesen oltatták be magukat. A lakosság kevesebb mint egyharmada rendelkezik teljes védettséggel.

Úgy látszik, a növekvő számok figyelmeztetésként hatnak. Pénteken ugyanis újabb rekordot döntött a halálesetek száma: 385-en vesztették életüket a vírus következtében, akiknek több mint 90 százaléka nem kapta meg a vakcinát. A helyzetet még aggasztóbbá teszi, hogy egyre több a fiatal fertőzött: a kórházban ápolt csaknem 14 ezer betegből legkevesebb négyszázan kiskorúak.

A vírushelyzet romlása miatt a román orvosok újabb lezárást sürgetnek, az ország vezetése pedig nemzetközi segítséget kért. Felmerült az is, hogy a betegek egy részét külföldre vinnék, köztük Magyarországra is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest