Templomuk felszentelésének évfordulójára emlékeztek a helyi hívek vasárnap délelőtt. A búcsús Szent Liturgiát Szaplonczay Miklós szegedi esperes mutatta be.

243 évvel ezelőtt szentelték fel a makói görögkatolikus templomot, címünnepének Szűz Mária oltalmát választották az ősök. Ekkor arra emlékeznek, hogy az ostromló szaracénoktól, a lakosság imáira megszabadította Konstantinápolyt az Istenszülő. Aki, a hagyomány szerint leemelkedett az égből, és karját kiterjesztve védte meg a fővárost és benne élőket. – Az eltelt időszak próbára tette a közösségünket, a járványhelyzet után most újra együtt tudunk ünnepelni. Úgy döntöttünk, hogy nem a külsőségekre helyezzük a hangsúlyt, hanem befelé figyelünk és bensőséges légkört próbálunk teremteni  – tudtuk meg Biró Istvántól.

A parókus kifejezte, szeretné, ha a hétköznapokból felemelkedve sikerülne ezt a napot megélni, amelyet komoly előkészület előzött meg. Szép hagyomány Makón ugyanis, hogy a város katolikusai együtt imádkoznak a településért és annak csoportjaiért; az idén szeptember utolsó napján végeztek közösen Szent Liturgiát, majd utána Akathisztoszt és rózsafüzért a hívek. Két nappal ezelőtt pedig a Szent Efrém Férfikar koncertezett a templomban. Az „Emeljük fel szívünket” hangáhítat lenyűgöző zenei élményt jelentett és lelkileg hangolt a mai felszentelési évfordulós ünnepre.

A szertartást Szaplonczay Miklós mutatta be. – Nagyon fontos, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül. Bármikor kérhetjük az Istenszülő közbenjárását. Mária kérésére minden megváltozik a világban és a saját életünkben is. Ha hozzá fordulunk, erősen tudunk az Istenhez kapcsolódni és a másik emberhez is. A közösséghez tartozás megélése segít a szeretetünket kifejezni és az erőnket visszanyerni –– hívta fel a figyelmet a szegedi esperes-parókus beszédében. Szaplonczay Miklós elmondta, nagyon kedves számára a makói templom, amelynek hívei szépen énekelnek és komoly elköteleződést tapasztalt náluk, ezért mindig szívesen jön közéjük.

A barátságos hangulatú címünnep a Szent Liturgiát követően körmenettel és szeretetvendégséggel záródott.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest