Kerékpáros hétvégi élményprogramot szervezett a Szent István Király Plébánia az érdeklődő fiataloknak és családoknak. A Makó vallási, kulturális és épített örökségét bemutató turisztikai útvonal 13 állomásán számos új felfedezést is tettek a résztvevők.

Idén augusztusban adták át az Igazgyöngyök útját a városban, amely a település kincseihez, egyházi és kultúrtörténeti emlékekhez, épületekhez vezeti a látogatókat és segít rácsodálkozni Makó szépségeire. – A projekt megvalósulását és bejárását követően fogalmazódott meg bennem, hogy egyszer szeretnék egy kerékpáros túrát szervezni a megtekintésére – avatott be a program fő szervezője. Szabóné Varga Rózsa ötletéhez csatlakozott a belvárosi katolikus plébánia és annak ifjúsági csoportja is, a GYEP. A GYErekek a Plébánián harmadik esztendeje biztosít tartalmas elfoglaltságot hétvégenként az alsó tagozatos korosztálynak. A klub-szerűen, technikai eszközök és kütyük nélkül működő csapat a közösségi játékokra és a sportos, készségfejlesztő tevékenyre helyezi a hangsúlyt, így a bicajos program tervét is örömmel fogadták, amelyre hívták a szülőket, nagyszülőket, ismerősöket is.

A szombat délutáni túra a 13 állomás szinte mindegyikének megtekintésére vállalkozott; az egyes helyszíneken a fontos információk mellett, számos érdekesség is elhangzott. A Szent István Király templom és a Kálvária kápolna felfedezésre váró részleteiről és kevésbé ismert elemeiről dr. Orbán Imre történész-muzeológus adott tájékoztatást.  A kerékpárosok ellátogattak a református ótemplomhoz, megtekintették a vizes stációk kútját, majd hosszabban időztek a Korona Konferenciaközpontban kialakított kulturális szalonban. A búcsúját ünneplő görögkatolikus templomban Biró István parókus fogadta a csapatot, amely most kivételesen az ikonfal mögé és a harangtoronyba is mehetett.  Az Igazgyöngyök útvonalán tovább haladva pedig a Vásárhelyi utca három templomára is rácsodálkoztak a barátságtalan időjárás ellenére is lelkes túrázók.  Az egész délutánt felölelő programból, természetesen nem hiányzott az imádság, a vidámság és a játék sem; a gyerekek a Búza utcai Családi Pihenőpark elemeit próbálták ki és bejárták a Szentek labirintusát is. A testet-lelket felüdítő élmény közös szentmisével ért véget.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest