Különleges utazásra hív Nagy Gábor, akinek kameráján keresztül bárki betekinthet a pásztorok mindennapjaiba, sokak által ismeretlen világába. A néprajzkutató muzeológus, fotográfus megkeresésünkre most a Makó Híradón is bemutatja nyolc fotóját, amelyeket az alkotó kommentárával tekinthetnek meg olvasóink.

A juhász ebédje
A kép Csanádpalotán készült Szikszai István juhász gazdaságában, mikor felesége meghozta az ebédet. Rövid pihenő a juhász ebédje, melyet a munkatársakkal, a kutyákkal közösen fogyaszt el. A fotó a Magyarország 365 fotópályázatban elfogadott kép lett 2020-ban.

Barátok
Szikszai István csanádpalotai juhász kutyái éppen pihenőjüket töltötték a tanyaudvaron, mikor sikerült a képet elkészíteni. A fotó a XXVI. Alföldi Szalon kiállítási anyagában volt látható.


Pista bácsi
A portrét 1998-ban készítettem Tereskén, Nógrád megyében Pál Istvánról, az utolsó hagyományőrző palóc dudásról, zenei és szellemi mesteremről. A fotó Ilford filmre készült egy Zenit-E kamerával, Helios objektívvel.


Szikszai István portréja
Egy novemberi legeltetés alatt készült el a felvétel Csanádpalotán. Szikszai István többgenerációs juhászcsalád jelenkori tagja, aki a hagyományos juhászat mostani képviselője, cigája törzstenyésztő.


Maszületett
A felvétel Lajkó Levente üllési juhásznál készült. Lajkó Levente az ausztrál juhfajta, a fehér suffolk egyedüli törzstenyésztője Európában. A felvétel 2017-ben készült az első fehársuffolk bárányok ellésénél.


Egy
A fotó Rekecki Miklós magyarkanizsai juhász kezét és juhászgamóját ábrázolja. A kéz és a szerszám szinte egy egységet alkot, egybeolvad, mint a legeltető juhász a természettel és az állataival.


A képen egy családi fotón Kulman János és édesapja, csongrád-bokrosi juhászok láthatóak az 1940-es évek második felében. A kép szimbolikus tartalommal is bír, az apai minta átadásáról és átvételéről, ez érezhető a foglalkozás és a juhászviselet témakörében is.


A kép Nádudvari Károly juhász temetésén készült. Nádudvari Károly juhász halála előtt odahívta kollégáját, Szikszai Istvánt az ágya mellé, és azt mondta neki: „Öcsi! Ha meghalok, és a koporsómat eresztik lefelé, neked az lesz a feladatod, hogy hozod a subát, meg egy pergőt, amit rákötsz a subára! Mert a kutya volt a legnagyobb segítségem. Mikor engem eresztenek le, te takarj be a subával! Így akarok átmenni!”Nagy Gábor ROKONOK – Pásztor nemzedékek címet viselő kiállítása jelenleg Szegeden tekinthető meg, a részletek ide kattintva érhetőek el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest