A nyár vége felé kezdődött meg az új apátfalvi piac építése a Kossuth és a Hunyadi utcai sarkán álló üres telken. Mára kinőtt a földből a leendő ajándéküzlet épülete.

A község önkormányzata a település központjában, azaz a Kossuth utca 63. szám alatti telken már régóta szeretett volna építeni egy zárt termelői piacot. A munkálatokra még 2015-ben adtak be egy 25 millió forintos támogatási igényt, amelyet azonban elutasítottak. Az önkormányzat nem adta fel, két évvel később újra pályázott, akkor, azaz 2017-ben el is nyerte a 25 millió forintos támogatást. Csakhogy az építőanyag árak és a munkabérek akkorát emelkedtek, hogy ennyi pénzből már nem lehetett megvalósítani a beruházást.

A község így többlettámogatást kért. Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke és Lázár János országgyűlési képviselő segített és támogatásukkal a kormány arról döntött, hogy 24 millió 341 ezer 439 forint többlettámogatást biztosít. Az erről szóló határozat a május elején meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A piacépítésre – ennek köszönhetően – összesen 49 millió 359 ezer 879 forint áll a község rendelkezésére.

Az 1091 négyzetméteres telken 104,67 négyzetméter lesz a piactér alapterülete. A piac biztosítja a helyi termelők számára a szükséges infrastruktúrát.

A fedett piactéren 6 rögzített asztalt (standot) helyeznek ki. Építenek egy ajándék üzlethelyiséget, melyben helyi kézműves termékeket lehet majd vásárolni. A teljesen akadálymentesített épületben lesz közösségi vécé és mosdó helyiség is.

A kivitelező Automatix Kft. nem csak a piac leendő burkolatát készíttette el, de már áll a majdani ajándéküzlet épülete is. Az új piacot a tervek szerint jövőre, azaz 2022-ban adják át.

A piac üzemeltetése során a helyi termelők és a helyi termékek kerülnek előtérbe ezzel is elősegítve a település gazdaságának élénkítését és a lakosság helyben tartását. A projekt megvalósításával 30 helyi vállalkozó bevonását vállalja az önkormányzat. A fejlesztések által javul a helyi vállalkozások működési környezete, amely középtávon munkahelymegőrzést, illetve munkahelyek teremtését eredményezheti, és hozzájárul a város-vidék együttműködés erősítéséhez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest