A görögkatolikus templom búcsúünnepének nyitányaként, hagyományosan a világhírű vokális együttes adott koncertet. Az „Emeljük fel szívünket” című, lenyűgöző zenei élmény az érzelmekre hatott és óriási sikert aratott. 

Az Istenszülő oltalmába ajánlották a hívek az összefogásban felépített templomukat: 1778-ban ezzel az eseménnyel kezdődött el a görögkatolikus közösség élete Makón. – A felszentelés emlékére készülve szeretnénk a hétköznapokból felemelkedni, hogy ne csak a testünk, hanem a lelkünk is ünnepeljen. A Szent Efrém Férfikar évek óta előkészít mindnyájunkat erre a fontos eseményre áhítatukkal és azzal a hiteles művészettel, amit képviselnek – avatott be Biró István. A parókus elárulta, a mindenkori nagy érdeklődés miatt vállalták az idén is előadás megszervezését, ami a lelkesedés mellett az egyházközség számára nagy anyagi terhet is jelentett az elmúlt időszak kihívásai miatt. Ezért, most először, tiszteletjegyek vásárlására is biztosítottak lehetőséget azoknak, akik szerettek volna segíteni a hagyományok tovább éltetésében. 

A férfikar ötödik alkalommal lépett fel Makón, ahová ezúttal is igen változatos repertoárral és egy nagyon szép szándékkal érkeztek. – A bizánci rítusú liturgiában és zenében is nagy hangsúlyt fektetünk a felemelendő szívre. Elfogadjuk, hogy nem mindent érthetünk meg ésszel, de mellette éppolyan fontos az érzés, a szív. A Szent Efrém Férfikar műsorára hatványozottan igaz, hogy nem megérteni kell az elhangzó műveket, hanem elég, ha hagyjuk, hogy a szívünkre hassanak – olvasható az összeállítás kapcsán a vokális együttes közösségi oldalán.

Az „Emeljük fel szívünket” elnevezésű összeállítás páratlan zenei élményt nyújtott. – A makóiak által már ismert és szeretett dallamok mellett, korábbi fellépéseink legemlékezetesebb darabjaival készültünk, de lesznek olyan Liszt és Bach motetták, amelyek először hallhat itt a közönség. Emellett egy különleges Bartók feldolgozással is készültünk – avatott be Bubnó Tamás. A jövőre húsz esztendős férfikar egyik művészeti vezetője elárulta, gazdag jubileumi évadra készülnek, amelyekben ősbemutatók, hazai és külföldi művészekkel való fellépések, Bartók színházi produkció, új zenei felvételek is szerepelnek. Addig azonban, mint mondta, szeretnének egy kis lelki támogatást adni hallgatóiknak. Ennek sikerét ma mi sem bizonyította jobban, mint az egybegyűltek szűnni nem akaró vastapsa a koncertet követően.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest