Alig ért véget az ellenzéki előválasztás első fordulója, a második és harmadik helyezett máris háttéralkukkal akarja kiszorítani a DK miniszterelnökjelöltjét, miközben egyértelmű, hogy az ő szavazói nélkül semmire nem mennek.

A Demokratikus Koalíció nélkül nincs kormányváltás, ez a mondat Mucsi tamás szájából is millió egyszer elhangzott már, és az ellenzéki előválasztás eredményét tekintve ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni. Bár Mucsi Tamás kikapott, a DK és Dobrev Klára is agyonnyerte magát országosan, ettől való félelmükben pedig nem sokkal később pedig Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter pánikszerű alkudozásba kezdett.

A második és harmadik helyezett napok óta „tárgyalgat”, egymásnak és a DK-nak üzenget a sajtón keresztül, miközben még a hatpárti megállapodás előzetesen mindenki által elfogadott szabályait is át akarták írni annak érdekében, hogy kiszorítsák a versenyből Dobrev Klárát.

– Az ellenzéki térfélen való gyurcsányozás csak rombolja az ellenzéket. Ezt be kell fejezni! – mutatott rá nemrég posztjában Mucsi Tamás arra, hogy az összefogásnak egyáltalán nem tesz jót ez a taktika.

A DK képviselője erre korábban már többször is felhívta Márki-Zay Péter figyelmét, ráadásul az első forduló után már a számok is azt bizonyítják, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester teljesen feleslegesen gyurcsányozott orrba-szájba, Dobrev Klára ettől még komoly előnnyel nyert.

A pozíciók előre osztogatása, és a „szakértői kormány” ígérgetése ellen is felszólalt Mucsi a közösségi oldalán, utóbbiról például azt írta, hogy „jól hangzik, de demokratikus úton nem megvalósítható”. A politikát ugyanis a világon mindenhol pártok csinálják.

Maga az összefogás pedig egyébként éppen a koalíciós kormányzás lehetőségével és ígéretével jött létre, ami nélkül szinte esélytelen is lenne egyébként összetartani ennyi szereplőt.

A Demokratikus Koalíció képviselője arra a Publicus felmérésre is felhívta egyébként a figyelmet, ami szerint Karácsony Gergely visszalépése esetén az ő szavazói egyáltalán nem biztos, hogy átállnak Márki-Zay Péterhez, még akkor sem, ha erre kéri őket.

Az ellenzéki főgyurcsányozó a második fordulóban még így is csak mintegy 35 százalékot kapna Dobrev Klára közel 50 százalékával szemben, nagy számú ellenzéki szimpatizáns pedig egyszerűen nem is menne el szavazni.

Hétfőn Karácsony és Márki-Zay Hódmezővásárhelyen tárgyalt (majd egyébként bejelentették, hogy nem jelentenek be semmit…), amihez már Mucsi Tamás is csak annyit tudott hozzátenni, hogy „kezd komolytalanná válni ez a cirkusz”.

A két jelölt ekkor beszélt arról, hogy egymás mellett, összefogásban szeretnének rajta lenni majd a szavazólapon, azt meg majd később kitalálják, hogy ki milyen szerepet játszik. Ez a sunyi taktikázás azonban már az Országos Előválasztási Bizottságnak is sok volt, megüzenték nekik, hogy „nincs tandem”, vagy visszalépés van, vagy semmi.

Az első fordulóban második és harmadik jelölt háttéregyezkedését egyébként nagyon sokan nem nézik jó szemmel, a Jobbik elnöke is felszólalt ellene, az Civil Választási Bizottság elnöke egyenesen úgy fogalmazott, ha kettőjük neve nem egymás alatt, hanem mellett szerepelne, akkor „azzal nem csak az eredeti, hatpárti megállapodás alapján írt szabályokat rúgnák fel, de ez az előválasztás és a választók megcsúfolása is lenne”.

Magyar György arra is utalt, hogy ez az egész olyan, „mintha meccs közben arról döntenénk, hogy kézzel is rúghatunk gólt”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest