Idén kezdte meg a makói Galamb József iskola a 140. tanévét, és a jeles évforduló alkalmából 140 cseresznyefát szeretnének ültetni a velük kapcsolatban lévő önkormányzatok és iskolák területére.

Horvát Zoltán igazgatótól megtudtuk, hogy 1882-ben Trefort Ágoston, akkori oktatási miniszter utasítására alapították meg Makón az iparos tanonciskolát, ami a mostani Galamb elődje volt.

Kifejezetten arra szolgált, hogy Makón és a környéki településeken élőknek az iparos továbbképzését biztosítja. Hozzátette, hogy akkor még céhes rendszerben működött az oktatás, tehát az elméletet iskolai keretek között tanították, a gyakorlatok pedig mesterembereknél folytak.

Az 1900-as évek elejétől indultak el a mezőgazdasági szakmák, és 1954-ben költöztek a mostani helyre. Elindult a mezőgazdasági gépész oktatás is, és az országban működő hat iskola közül a makói volt a legnagyobb.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy Galamb József nevét az 1990-es évek elején vette fel az iskola, és 2013-ban mezőgazdasági iskolaként működik az Agrárminisztérium fenntartásában.

Elmondása szerint a cseresznyefáról azt kell tudni, hogy nem csak a japánban, hanem a magyar kultúrában is jelentős értéket képvisel. Szimbolizálja a megújulást, az emberi kapcsolatokat és a természettel való együttműködést. Ezért döntöttek úgy, hogy a velük kapcsolatban lévő önkormányzatok és iskolák területére 140 cseresznyefát fognak elültetni, és ez is egy kötelék lesz a Galamb József iskola és a magyar vidék között.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest