Leselejtezett, zenélésre alkalmatlan hangszerekből készített szobrot avattak fel a Bartók iskola udvarán pénteken. Bárdi Andrea és Margitics Pál alkotásának leleplezését megelőzően Borkáné Dudás Mónika intézményvezető köszönetét fejezte ki, hogy megalkották az iskola élő emlékezetét.

Mint a Makó Híradón beszámoltunk róla, hétfőn koszorúzással vette kezdetét a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók-hete, a névadó születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi programsorozat, amely során többek között koncertek és előadások is várták az érdeklődőket.

Az intézményvezető a pénteki szoboravatón elmondta: a szobor a jelenben él, a múltban gyökerezik és a jövő nemzedékének mesél.

Kiemelte: a zene az ide járó diákoknak örökre a vérébe ivódott, az alkotás pedig emléket állít azoknak is, akik innen indultak el a zenei pályán.

– Úgy gondolom, hogy a fenntartható fejlődésért is teszünk, hiszen a leselejtezett, zenélésre már alkalmatlan hangszerek új életre keltek, a velünk élő múltnak tárgyiasult emlékévé váltak egy új kompozícióban, Bárdi Andrea, iskolánk képzőművész tanára és Margitics Pál keze nyomán. Köszönöm, hogy megalkották iskolánk élő emlékezetét! – hangsúlyozta Borkáné Dudás Mónika, aki felhívta a megjelentek figyelmét az állandó kiállításukra is.

Rónai Dániel, intézményegység-vezető beszédében a program létrejöttéről is beszélt a megjelenteknek, továbbá rámutatott arra is, miért is fontos számukra Bartók Béla.

– Legyünk büszkék névadónkra! Iskolánk kiemelt feladata az, hogy évről-évre alázattal megújítsuk szellemi környezetünket és hozzáállásunkkal igyekezzünk követni példaképünket, Bartók Bélát! – hangsúlyozta.

A szobor felavatását követően a Bartók Gyerekszemmel címet viselő rajzpályát eredményhirdetése következett, a jutalmak átadása mellett pedig a kiállítást is megnyitották. Az egyhetes programsorozatot a volt növendékek hangversenye, illetve a Marosparti Deák Big Band koncertje zárta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest