A Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség és a Makói Rendőrkapitányság vezetője tartott beszámolót a térséget érintő illegális bevándorlással kapcsolatban a testületi ülésen.

Mint korábban beszámoltunk róla, Czirbus Gábor, a makói Fidesz elnöke arra kérte a polgármestert, hogy a testületi ülésre hívja meg a helyi rendvédelmi szervek vezetőit, akik tájékoztatást tudnak adni a térségben egyre növekvő illegális bevándorlással kapcsolatosan. Az aláírásgyűjtés alatt ugyanis a kormánypárt helyi szervezete azt tapasztalta, hogy a migráció alakulása nagy mértékben érdekli a lakosságot.

A napirend előtti tájékoztatóban a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség vezetője hangsúlyozta, valóban komoly emelkedés következett be az intézkedések számában, 2020-hoz képest mintegy hatszorosára nőtt az illegális bevándorlási kísérletek, és az intézkedés alá vont külföldiek száma.

Éberhardt Gábor rendőrezredes felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban a térségben magukat afgán, szír állampolgárnak mondó személyek mozogtak, mostanra markánsan megjelentek afrikai országok állampolgárai is.

A kirendeltségvezető a testületi ülésen azt is elmondta, nagyon fontos a lakosság együttműködése, rendszeresen kapnak jelzéseket, és a kialakított járőrözési rendszernek köszönhetően percek alatt oda tudnak érni bárhová az intézkedési területükön belül.

Czirbus Gábor kérdésére a rendőrezredes azt is megerősítette, hogy Földeákon egy kukoricaföldön fogtak el nemrég egy 27 fős illegális bevándorló csoportot. Hozzátette: törekednek a megelőzésre, de a migránsok állandóan keresik az új útvonalakat.

– Van-e tudomása arról akár a rendőrkapitányságnak, akár a határrendészeti szerveknek, hogy vannak-e olyan személyek, vagy csoportok, akik az illegális határátlépést segítik, vagy támogatják? – kérdezte a testületi ülésen Farkas Éva Erzsébet a Makói Rendőrkapitányság vezetőjét.

Nagy Sándor válaszában hangsúlyozta, természetesen komoly szervező munka áll az illegális bevándorlás mögött, hiszen az embercsempészek ebből nagy hasznot húznak. Ezt az is bizonyítja, hogy csak Csongrád-Csanád megyében ma, a reggeli órákig már 3 embercsempésszel szemben járt el a rendőrség, és ez még csak egy nap a sok közül.