Az összesen 91 határsértő több csoportban érkezett a megye különböző részeire, és egy embercsempészt is elfogtak ma délután a rendőrök. Fotó: police.hu.

A Kiszombor és a Nagylak Határrendészeti Kirendeltség, a Magyar Honvédség és az osztrák rendőrség járőrei ma 12 órakor 36 határsértőt tartóztattak fel Makó külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai közül 10-en indiai, a többiek pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 15 óra 50 perckor 23 határsértőt tartóztattak fel Ruzsa külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai közül ketten szír, a többiek afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei 16 óra 30 perckor 10 határsértőt tartóztattak fel Tiszasziget külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai közül ketten szudáni, hárman szomáliai, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség rendőrei lakossági jelzés alapján állítottak meg egy holland honosságú Opel Vivaro típusú kisteherautót, ma 16 óra 20 perckor Domaszék külterületén. Az egyenruhások a holland állampolgárságú sofőr mellett a járműben, 22 határsértőt találtak. A migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a jármű vezetőjét előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.