A községben jelenleg 17 várandós kismama, 24 csecsemő, 45, 1-3 év közötti kisgyerek és 87, óvodás korú, azaz a 3-6 év közötti kisfiú és kislány él.

– Adatokat kértem a védőnőtől, a várandósokról és a csecsemőktől, az 1-3 valamint a 3-6 éves gyerekekről, még a testületi ülés előtt. Nagyon szép számokat produkált a község ebben az évben is – mondta érdeklődésünkre Drimba Tibor, polgármester. Ezek szerint Maroslelén tizenhét várandós kismama van, huszonnégy csecsemő van a faluban, 1-3 év közötti kisgyerekből negyvenöt, 3-6 év közötti, azaz óvodás korú kislányból és kisfiúból pedig nyolcvannégy él a faluban. – örülünk nagyon ennek a szép számú kisgyereknek – tette hozzá a faluvezető.

Maroslele ezzel a szép számú gyerekkel a makói járás egyedüli kistelepülése, ahol nem csökkent, hanem nő a lélekszám, azaz évről-évre többen születnek itt, mint ahányan meghalnak. Persze a betelepülők számát nem csak a helybéliek komfortérzetét növelő fejlesztések, de a gyerekeknek szánt beruházások is növelik.

Hiszen nemrégiben ért véget a Zengő Óvoda épületének felújítása egy belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően. Az épületre 28 millió 443 ezer 642 forintot költöttek. A Magyar Falu Programban a település ehhez nyert még a 4 millió 77 ezer forintot. Ebből az épület energetikai korszerűsítést hajtják végre.

Az óvodafelújítás során elkészült az épület vízszigetelése az kifestették, belül újraburkolták, s nyár végére el is készültek a munkálatokkal.

Az óvoda mellett épül, s várhatóan az év végére el is készül a bölcsőde. Egy TOP-os pályázaton nyerte a maroslelei önkormányzat azt a 132 millió forintot, melyből megépülhet Az épület alapkövét még április 16-án tette le Lázár János országgyűlési képviselő, Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat elnöke és Drimba Tibor polgármester.

A kivitelező nem tétlenkedett, május közepére teljesen elkészült az épület alapozásával,s azóta folyamatosan haladnak is vele.

Szintén a gyerekek számára épülhet majd, de állami beruházásként a tornacsarnok a Maroslelei Általános Iskola udvarán. Bár az épületre már régóta várnak a helybéliek, az kész terveket az uniós energetikai előírások szigorodása miatt újra kellett tervezni. Ezen már túl vannak, s a közbeszerzés is lezajlott, igaz az öt pályázó közül még nem választották ki a győztest. Ha ez – várhatóan október végén – megtörténik, akkor akár már novemberben megkezdődhet az építkezés.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest