Hagyományos őszi családi napján két jeles eseményről emlékezett meg a makói kéttannyelvű intézmény. Szeptember utolsó szombatján működésének 30. évfordulóját és Ökoiskola címét 600 szeletes tortával és környezettudatos programokkal ünnepelte a közösség.  

A mintegy hatszáz fős rendezvény projektzáró esemény is volt:a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott iskolák tanárainak és tanulóinak valamint érintett hozzátartozóinak körében az energiatudatos gondolkodás és életmód népszerűsítését célzó, KEHOP-5.4.1-16-2016-00351 kódjelű pályázat befejezése.  – A teremtésvédelem és az emberiség békés egymás mellett élése kiemelt értékek számunkra. Mindkettő megjelenik a családi napunk ökos programsorozatában. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a klímaválság miatt ne pánikoljunk, hanem teremtettségből fakadó felelősségünk tudatában és örömében tekintsünk a területre – avatott be a fenntartó képviseletében Baráti Eszter M. Kinga.

Az alkalom fő szervezője elmondta, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak érdekes és hasznos elfoglaltságot a 21 látogatható állomáson. Előadást tartott Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, NEK hírnök; vizuális komédiára hívott Méhes Csaba pantomimművész és szó volt az ökológiai megtérésről is, amelyre Ferenc pápa szólította fel a világot. A családok környezetbarát szabadidős tevékenységekkel ismerkedhettek meg; volt billiárd és buborék foci, mini golf, sörösláda torony építés, zsonglőrködés az energiával, víztakarékossági vetélkedő, ruhabörze és egészséges ételkóstoló is.  

A szeptember 25-ei családi napon jelentették be hivatalosan, hogy a Szignum Öko-iskola címet kapott. – A környezetvédelem és a tudatos energiahasználat kampánya szépen kiegészíti egymást. Az elmúlt két év során változatos formákban, számos területen szerezhettünk ismereteket a fenntartható életvitelről: vándorkiállítást szerveztünk a négy iskolanővéri fenntartású iskolában, szakkört, vetélkedőt, tematikus fotópályázatot, háztartási energiafogyasztást követő aktivitást tartottunk – tudtuk meg Gulyás Attilától. Az intézmény pályázati felelőse hozzátette, büszkék arra, hogy a foglalkozások több ezer személy bevonásával zajlottak és bíznak abban, hogy a projekt tanulságai és eredményei még sokáig élő forrásai lesznek sok közösség energetikai döntéseinek.

Az iskola öko-munkacsoport vezetője a szemléletváltás folyamatára hívta fel a figyelmet. – A fenntarthatósági témahét és a világ legnagyobb tanórája kezdeményezésekbe a Szignum közösségének kétharmada bekapcsolódik. A gyerekek mindennapjainak a része a szelektív hulladékgyűjtés, igényként merül fel a csomagolásmentes vásárlás, tanulnak a megújuló energiaforrásokról, tapasztalják a napelemek előnyeit – sorolt párat az alkalmazott környezettudatos lépésekről Kerekesné Dócs Nikoletta tanárnő.

A programsorozat zárásaként, megemlékeztek az intézmény 30. születésnapjáról is, amelyet egy 600 szeletes tortával ünnepeltek. Gasztronómiai szempontból másként is fontos volt az esemény: közösségi összefogással, helyben főtt az alföldi bográcsgulyásleves ebéd. A szervezők arra kértek mindenkit, hogy a Föld védelme érdekében saját pohárral, tányérokkal és evőeszközökkel készüljön az étkezésre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest