A növekedési pályára való visszazárkózásunk folyamatos, az újraindítás célja tehát nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus-járvány kitörése előtti lendület elérése – hangsúlyozta Varga Mihály az 59. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén.

Magyarország megfelelően és az aktuális kihívásokhoz illeszkedően reagált a koronavírus-járvány okozta válságra – fogalmazott Varga Mihály a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint. 

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely már elérte a járvány előtti teljesítményét.

A gazdaságpolitika legerősebb kihívása jelenleg a növekedés pandémia előtti lendületének visszaszerzése, ehhez adottak a feltételek – jelentette ki Varga Mihály az idei II. negyedév GDP-adatait elemezve. 

A mintegy 18 százalékos növekedéshez szinte minden ágazat hozzájárult, és kedvező arányú és irányú változás figyelhető meg a gazdaság szerkezetében. Az infokommunikáció, az ipar-építőipar és a pénzügyi, biztosítási tevékenység vált húzóágazattá. A kiemelkedő II. negyedéves adatok is megerősítik, hogy rekordmagas GDP-növekedés várható 2021-ben. Mértékadó nemzetközi szervezetek szerint 

Magyarország gazdasági teljesítménye 7-8 százalékkal bővülhet idén, a kormány 7,5 százalékra várja a 2021-es növekedést.

A munkaerőpiaci adatok is azt jelzik, hogy a gazdaság magára talált – tájékoztatott a miniszter, kiemelve, hogy mára a foglalkoztatottak száma elérte a 4,7 milliót. A rendszerváltozás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, és a beruházások növekedése is befektetői bizalmat jelez. 

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a kormány akkor jár el helyesen, ha folytatja a támogató pénzügypolitikát. A gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, a kormány fiskális politikája is ezt a célt szolgálja. A magas GDP mellett az adósságszabály betartásával nagyobb adósságfelvételre nyílt lehetőség idén.  A régiós összehasonlításban is sikeres devizakötvény-kibocsátást Varga Mihály – az alacsony hozam és a hosszú lejárati idő miatt – megfontolt és hasznos döntésnek nevezte.

Forrás: Magyar Nemzet

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest