Legkésőbb decemberre elkészülhet a közel háromszáz oldalas, fotókkal színesített kiadvány, amely mellett egy vándorkiállítást is rendez a Makói Települési Értéktár.

Szikszai Zsuzsanna a Makó Híradónak elmondta, közösségi oldalukon hetente váltogatják az értékeket, hiszen van egy nagy bázisuk, amelyet be tudnak mutatni. Elárulta azt is, hogy nagyon sokan rácsodálkoznak a bemutatott értékekre, és pozitív visszajelzések érkeznek, hogy ezeket az információkat a Facebookon is közzéteszik.

Bár a pandémia az értéktárat is megakasztotta, a háttérmunkák zajlanak, hiszen 2020-ban egy nagy Hungarikum pályázatot is nyertek, melynek köszönhetően egy vándorkiállítás és egy kötet megalkotására nyílt lehetőség, amelyen jelenleg is dolgoznak – tudtuk meg.

Tavasszal a szövegeket, ajánlásokat rövidítették, átolvasták, körülbelül egyforma hosszúságúra szerkesztették és tördelték, illetve lektorálták.

Az értékek fotóztatására is sor került, hiszen mint a bizottság elnöke kiemelte, sok értékről nem volt fotójuk, így különböző intézeteket és magánszemélyeket is megkerestek, például a Körös-Maros Nemzeti Parkot is.

– Már a munka 90 százalékánál tartunk, a nyomdai előkészületek zajlanak, hogy ez a közel háromszáz oldalas kötet, amelyhez Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony és Lázár János képviselő úr is írt előszót, elkészülhessen. Ennek nagyon örülünk, a rangját jelenti ennek a kötetnek. Azt gondolom, legkésőbb decemberre a makóiak kezébe kerül, és azért lesz különleges, mivel az összes értékünket fogják az olvasók egy kötetben látni, a hungarikumoktól kezdve a megyei, illetve helyi értékeken át, minden egyben, kicsit albumszerűen – tájékoztatta portálunkat Szikszai Zsuzsanna.

Rámutatott arra is, hogy mindenképpen jelezni szerették volna, hogy ki tette az ajánlást, és hogy mikor került felvételre az érték. A kötet továbbá egy rövid összefoglalót is tartalmaz az értéktárról, amely 2014-ben alakult meg.

– A kötetből lesz egy vándorkiállítás, amely 24 rollupból áll, ez nagyon sok, és amit a pályázatban is hangsúlyoztunk, egy-egy helyre, a város különböző, oktatási, kulturális intézményeibe szeretnénk elhelyezni, forgószínpad-szerűen, hogy mindenhol, mindig más értékkel találkozzunk. 3-4 rollupot kiteszünk egy-egy helyre, ez befogadható mennyiség, és ezt egy idő után cseréljük, rotáljuk, és tulajdonképpen így mindenki mindennel találkozni fog – avatott be a részletekbe az értéktár bizottság elnöke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest