Új helyen, de régi szakrális teret avattak fel és áldottak ma meg Makó-Rákoson. A négy út találkozásánál elhelyezett kereszt közösségi összefogásban valósult meg.

Egy megmentett és megszépített örökségi elemmel gazdagodott ma a rákosi közösség: egy egykori útmenti keresztet alkottak újra és helyeztek el a település határában. A régi lakosok közül többen emlékeznek még az eredeti jelképre. – Fából és pléh anyagból készült és nem ezen a helyen, hanem az iskola mellett állt, amely egy szép, nagy épület volt. Minden hónap első vasárnapján ott tartott szentmisét a bogárzói plébános. A kis téren még harangláb és harang is volt – idézte fel Tézsla Istvánné, Piroska néni.

A kereszt azután sokáig elfeledve állt, ami most egy új helyen, a mezőhegyesi, a királyhegyesi, a tótkomlósi és a makói út találkozásánál, megújítva ismét felállításra került, a régi mondanivalóval.  – Felelősen kell gondolkodjunk az ősök által ránk hagyományozott örökségekről. Fontos térbeli jelek ezek, amelyeket elődeink különböző okokkal emeltek. Az emlékezés, a fogadalom, a teljesült kérés, a hála és az engesztelés jelei voltak. Viszonyítási pontok, amelyekhez igazodva minden egyes helyen tudhatjuk, hogy hol vagyunk, merre haladunk és amikhez mindig vissza is térhetünk– hívta fel a figyelmet köszöntőjében Szikszai Zsuzsanna.

A makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója elmondta, sajnos manapság nem állítanak már útmenti kereszteket és ennek legfőbb okát abban látja, hogy nem értik az emberek azok üzenetét. – A kereszt nem más, mint a jól meghatározott középponttal rendelkező tér és idő, a teremtett világ jelképe. A keresztállítás pedig nem más, mint maga a teremtés aktusa – emelte ki a múzeumigazgató, aki hozzátette: az útszéli emlékeket nem az egyház, hanem mindig a hívek hozták létre, akik minden költségét viselték és későbbi gondozását is vállalták.

A mai ünnepi alkalmon ezt a régi hagyományt felidézve, a megújított jelkép létrehozását támogatókat keresztszülőnek kérték fel. Farkas Éva Erzsébet makói polgármester, Mágori András települési képviselő, a rákosiak képviseletében pedig Martonosi Ferencné és Martonosiné Görbe Erzsébet családtagjaival együtt helyezett el emlékező szalagokat a szakrális térbe, amelyet Pálfai Zoltán plébános áldott meg.

A rákosi kereszt egy megújítási folyamat részeként valósulhatott meg; két esztendeje Makón az Ószegedi út mentén álló „vörös köröszt” szépült meg, a közeljövőben pedig az orosz  temetőnél és az Erdélyi püspök utcán állók fognak korszerűsödni a városban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest