Kitüntetéseket és elismeréseket adtak át ma délután a XXIX. Lelei napokat megnyitó szabadtéri ünnepi testületi ülésén, melyen 105 éves helybélit is köszöntöttek. A címlapképen Drimba Tibor polgármester, Pálvölgyi Zita fitnesz versenyző és Schultz János alpolgármester,

A Csikota József vezényelte Makó Magán Zeneiskola fúvószenekara játszott hangulatot térzenéjével a XXIX. Lelei napok megnyitója előtt ma délután, a maroslelei könyvtárral átellenben.

A napok megnyitója előtt felhúzták a község zászlaját és a nemzeti szín lobogót.

– Igyekeztünk azt a fejlődést folytatni, melyet elődöm, Martonosi György és csapata kezdett meg… Be kell valljam, magasra tette a mércét, de célunk az, hogy fenntartsuk, sőt emeljük a megkezdett fejlődés szintjét. 2020-tól a mai napig összesen 200 millió forintnyi beruházás valósult meg a Belügyminisztérium, a TOP, a Magyar Falu program, illetve önkormányzati önerőnek, forrásoknak és lakossági összefogásnak köszönhetően – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Drimba Tibor polgármester. Fel is sorolta, hogy megújult a Makói és a Béke utca útburkolata, két játszótér, az orvosi rendelő, szociális intézmény és a temető. Elkészült a Zengő Óvoda energetikai korszerűsítése és teljes belső felújítása. Jelenleg pedig épülőben van a 7 fős mini bölcsőde. Emellett megépült 150 méter új járda és további 900 méter fog elkészülni.

– Novák Katalin miniszter asszonnyal való beszélgetésemnek köszönhetően, önkormányzatunk 400.000 forintos eszköztámogatásban részesült ifjúságvédelmi programok megszervezésére. Megnyertünk két 500 millió forintos EFOP pályázatot, amelyből különböző tematikára épülő kistérségi hétpróbát és két éven keresztül egész nyáron térítésmentesen táborokat szerveztünk maroslelei gyerekeknek. Szeptember második hetében pedig az első osztályt kivéve egy 3 napos, gazdag programkínálatú kiránduláson vehettek részt a gyerekek – térítésmentesen. Rengeteg munka állt mindezek mögött, köszönöm a szervezést és lebonyolítást mindenkinek. Maroslele talán legnagyobb beruházása a Tornacsarnok lesz, több mint 500 millió forintos költséggel. Ennek a kivitelezése november elején megkezdődhet. Bízom benne, hogy ez a projekt is sikeres lesz. – sorolta, majd megköszönte a segítséget, a támogatást és biztatást Lázár János országgyűlési képviselőnek, Gémes Lászlónak, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnökének, és a környező települések vezetőinek. Hangsúlyozta: Maroslele és a kistérségi települések fejlődése ennek az évek óta tartó összefogásnak és támogatásnak az eredménye.

– Láthatjuk, fontosak a falvak és az ott élő emberek! Köszönjük a támogatást képviselő úr, elnök úr, bízom benne, hogy még hosszú közös jövő áll előttünk! – mondta Drimba Tibor polgármester.

De hallgassa meg Drimba Tibor köszöntőjét!

Ez alkalommal adták át a hagyományoknak megfelelően a különféle elismeréseket. Az idén a díszpolgári címet Martonosi György, a község korábbi polgármesterének adományozta a helyi testület. A kitüntetett, aki később tudja majd átvenni a címet, 2006-2019 közt vezette a községe, mely polgármestersége alatt indult látványos fejlődésnek. Új játszótér épült, megújultak a középületek, a faluház, a könyvtár, az idősek klubja, az egészségház, az óvoda és az iskolai konyha, a jegyzői ház, Megépült a Gazdainformációs Központ, a hűtőház, új szárnyat kapott a községháza és társasház épült a Petőfi utca sarkán.

A testület a Maroslele Községért elismerést adományozta az idén nyugállományba vonult Gazdag Istvánnak, aki harminc esztendeje megalapította és idén tavaszig vezette a Maroslelei Polgárőr és Tűzoltó Egyesületet. (A díjat a kitüntetettnek később, ünnepi keretek között veszi majd át.)

Kimagasló sporteredményeiért kitüntető oklevelet vett át Pálvölgyi Zita (fitnesz), szintén kitüntető oklevelet adományozta Nagy Ramóna (kick-box) versenyzőnek, aki egy budapesti verseny miatt nem tudta azt átvenni.

Köszöntötték a jubiláló házaspárokat, 55. házassági évfordulója alkalmából Árva Gyulát és Gulyás Piroskát, 50. házassági évfordulója alkalmából Veszelovszki Mihály Józsefet és Cservölgyi Klára Zsuzsannát, illetve Kocsi Jánost és Dombi Etelka Katalint. 45. házassági évfordulója alkalmából: Árva Árpádot és Balázs Annát, illetve Surinya Imrét és Eperjesi Rozáliát. 40. házassági évfordulója alkalmából Bozsó Lajost és Füredi Magdolnát, illetve Balázs Lászlót és Kis Katalint.

A gyémántlakodalmukat, azaz a 60. házassági évfordulójukat ünneplő Kovács Pált és Széll Juliannát, az 50 éve házas Katkó Lászlót és Kiss Magdolnát, valamint Vörös Lászlót és Kecskeméti Irént, Veszelovszki Istvánt és Márkus Irént és a 40. házassági évfordulóját ünneplő Klanovszki Lajost és Puskás Juliannát.

Szép rendezett portájuk miatt elismerést kapott a Makói uca 31/b,, a Pacsirta utca 79., a Damjanich utca 57., valamint a Vásárhelyi utca 78., és a Damjanich utca 29. számú ház tulajdonosa.

A hagyományokhoz méltóan idén is köszöntötték Maroslele legidősebb lakosát. Sánta Gizellát 1917. január 25-én született. Gizike Néni januárban ünnepli majd 105. születésnapját. Idős kora miatt az ünnepségen nem tudott részt venniWzért a hét folyamán Drimba Tibor polgármester és Schulcz János alpolgármester már felkeresték és köszöntötték őt.

A XXIX. Lelei napok programjai:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest