A makói tűzoltó laktanya átadásának 25. évfordulójára, és Urbán József tűzoltó alezredes, parancsnok emlékére avattak egy-egy emléktáblát a laktanya falain ünnepi műsor keretein belül.

Az eseményt a Makói Általános Iskola műsora nyitotta meg, melyben tűzöltással kapcsolatos dallamok csendültek fel, majd Balogh Róbert tűzöltó alezredes, parancsnok úr, és Farkas Éva Erzsébet polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét.

Balogh Róbert tűzöltó alezredes, parancsnok úr ünnepi beszédében a 25 éves laktanyát előzményeit, és annak történelmi hátterét mutatta be, képekkel illusztrálva.

A parancsnok elmondta, hogy az 1950-es években használt laktanya bár betöltötte a funkcióját, de mind a tagok, mind pedig a technikai eszközök száma is folyamatosan növekedett, és a keretek kezdtek szűkösnek bizonyulni.

Amikor Urbán József átvette az irányítást 1983-ban, akkor elkezdődtek a bővítések. Jelentős felújítást végzett a makói állomány és még a képzések színvonala is emelkedett.

Balogh Róbert kiemelte, egy 1991-es törvény a városi tűzoltóságokat az önkormányzatokhoz rendelte, és akkor merült fel először egy új laktanya ötlete, de még rögös út vezetett a tervezéshez és a kivitelezéshez.

A beszédében elhangzott az is, hogy 1995-ben indult el az építkezés. Irodák, konyhák, tantermek, ebédlők és edzőtermek is létesültek.

Az új laktanyát ünnepélyes keretek között 1996. október 19-én adták át.

„Legnagyobb köszönet Urbán József alezredes urat illeti”

-emelte ki a parancsnok.

Hozzátette, Urbán József az ismerettségein kívül minden szakmai eszközt megragadott, széleskörű lobbizást végzett a makói laktanya létrehozásáért, így a negyven éves álom valóra vált.

Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony is köszöntötte Makó Város tűzoltóit és Balogh Róbert parancsnok urat, megköszönve nekik negyedévszázados áldozatos szolgálatukat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest