Ha pedig nem, akkor tavasszal vásárolhatnak itt majd a helybéliek.

Nemrégiben megkezdődött az új apátfalvi piac építése a a Kossuth és a Hunyadi utcai sarkán álló üres telken.

A község önkormányzata a település központjában, azaz a Kossuth utca 63. szám alatti telken már régóta szeretett volna építeni egy zárt termelői piacot. A munkálatokra még 2015-ben adtak be egy 25 millió forintos támogatási igényt, amelyet azonban elutasítottak. Az önkormányzat nem adta fel, két évvel később újra pályázott, akkor, azaz 2017-ben el is nyerte a 25 millió forintos támogatást. Csakhogy az építőanyag árak és a munkabérek akkorát emelkedtek, hogy ennyi pénzből már nem lehetett megvalósítani a beruházást.

A község így többlettámogatást kért. Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke és Lázár János országgyűlési képviselő segített és támogatásukkal a kormány arról döntött, hogy 24 millió 341 ezer 439 forint többlettámogatást biztosít. Az erről szóló határozat a május elején meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A piacépítésre – ennek köszönhetően – összesen 49 millió 359 ezer 879 forint áll a község rendelkezésére.

Az 1091 négyzetméteres telken 104,67 négyzetméter lesz a piactér alapterülete. A piac l biztosítja a helyi termelők számára a szükséges infrastruktúrát.

A fedett piactéren 6 rögzített asztalt (standot) helyeznek ki. Építenek egy ajándék üzlethelyiséget, melyben helyi kézműves termékeket lehet majd vásárolni. A teljesen akadálymentesített épületben lesz közösségi vécé és mosdó helyiség is.

A piac üzemeltetése során a helyi termelők és a helyi termékek kerülnek előtérbe ezzel is elősegítve a település gazdaságának élénkítését és a lakosság helyben tartását. A projekt megvalósításával 30 helyi vállalkozó bevonását vállalja az önkormányzat. A fejlesztések által javul a helyi vállalkozások működési környezete, amely középtávon munkahelymegőrzést, illetve munkahelyek teremtését eredményezheti, és hozzájárul a város-vidék együttműködés erősítéséhez.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor készül el a piac, Szekeres Ferenc polgármester azt mondta, hogy leghamarabb az év végére, de ha csúszik is valamiért, jövő tavasszal akkor is elkészül.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest