A Gyermekeink a jövő program keretében a Karátson Emília óvoda és a Dózsa György Általános Iskola pedagógusai és a szülők is több érdekes, tanulságos programon vehettek részt. Archív képünkön képen kiszombori óvodások.

Humán közszolgáltatói workshop

A rendezvényt a Kiszombori Karátson Emília óvodavezetője, és óvodavezető-helyettese szervezte meg a Kiszombori Karátson Emília Óvodában. A rendezvényen a projektben résztvevő települések delegáltjai, az óvodákban dolgozó szakemberei találkoztak, ismerték meg egymást és osztották meg tapasztalataikat, eredményeiket, esetlegesen felmerült gondjaikat egymással. A vendéglátó intézmény gondoskodott a megfelelő lebonyolításról az egész napos rendezvény során. A referenciateremben rendelkezésre álltak az intézmény bemutatásához szükséges infokommunikációs eszközök. A rendezvény első szakaszában a köszöntők és az ismerkedés után rövid ismertetőt tartott az óvodavezető az óvoda múltjáról, jelenéről, lehetőségeikről, a távlatokról. Az óvodavezető problémafelvető gondolataival indult a tapasztalatcsere, a beszélgető kör. Közösen átbeszélték, megvitatták, hogy milyen új kihívásokkal kell szembenézniük az intézményeknek napjainkban és keresték a megoldások lehetőségét.

Jó gyakorlat megismerése

A Dózsa György Általános Iskola a gyulai Harruckern Szakközépiskolával vette fel a kapcsolatot, ahova csak halmozottan hátrányos helyzetű, nehéz sorsú tanulók járnak. A Harruckern Szakközépiskola igazgatónője vezette körbe a kiszombori tantestületet az épületben. A speciális dekoráció, a gyakorlathoz használt eszközök szakmailag sokat elárultak az ott folyó munkáról. Hazafelé a buszon jó hangulatban összegezték a látottakat, amely új lendülettel töltötte fel a tantestületet.

A Kiszombori Karátson Emília Óvoda pedagógusai a Mágocsi Úti Óvodába látogattak el. Az óvoda specialitása a PEK-torna, amely a gyermekek személyiségének komplex fejlesztése során, lehetővé teszi, hogy az óvodapedagógusok, felismerjék, szakszerűen fejlesszék, segítsék a beilleszkedési, funkció, tartáshibákkal, mozgáskoordinációs problémákkal küzdő gyermekeket. Az óvodában látott ötletek a pedagógusoknak tetszettek, és a hazafelé úton megbeszélték, hogy a saját pedagógiai munkájukba is be fogják építeni. A közös élmény remek indítása volt az új nevelési évnek.

Szülői informáló klub

A program céljaként tűzte ki Kiszombori Karátson Emília Óvodában a szülőknek informáló, szemléletformáló, támogató foglalkozások szervezését. A projekt első 18 hónapjában 16 alkalommal sikerült ezt megtartani. Többek között az alábbi témák kerültek szóba 1-1 alkalommal: Tekintélyelvű nevelés vs. laissez-faire módszer, szülők vásárlásra ösztönzése a gyerekek befolyásolásán keresztül, mesélés, verselés fontossága, a gyermeki agy fejlődésének folyamata és a szobatisztaságra nevelés. A projekt biztosította lehetőséggel élve botmixert, szendvicssütőt, elektromos serpenyőt és gyümölcscentrifugát is vásároltak az intézménynek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest