Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt csoportban összesen 96 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták őket.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a röszkei és a ásotthalmi polgárőrökkel, továbbá a mezőőrökkel együttműködve tegnap 21 óra 55 perckor, 23 óra 25 perckor és 23 óra 30 perckor Öttömös és Röszke külterületein három csoportban összesen 55 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán és török állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az ásotthalmi mezőőrökkel együttműködve ma 0 óra 55 perckor Ásotthalom külterületein egy csoportban 13 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalom Rendőrőrs járőrei ma 0 óra 20 perckor Zákányszék belterületén igazoltatás alá akartak vonni egy bosnyák honosságú Iveco típusú tehergépkocsi vezetőjét. A sofőr a rendőri megkülönböztető jelzést figyelmen kívül hagyva, nagy sebességgel tovább haladt Bordány irányába ahol egy földes úton elakadt a gépkocsiból kiugrott és a helyszínről elmenekült. Az egyenruhások a haszongépjármű rakterében 28 határsértőt találtak. A migránsok szíriai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az elkövető felkutatása folyamatban van.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett gyanúja miatt indított eljárás. 

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el. 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest