Tisztújító közgyűlést tartott a Fidesz makói alapszervezete, amely újra elnökké választotta Czirbus Gábort. Az önkormányzati képviselőt Makó sikerének titkáról, a koronavírusról, a bevándorlásról, az ellenzéki összefogásról és a 2022-es választások tétjéről kérdeztük.

– A napokban tartotta tisztújító közgyűlését a makói Fidesz-alapszervezet, amely újra önt választotta elnöknek. Miért vállalta el a feladatot?

– 2015 óta dolgozom a helyi alapszervezet elnökeként, megtisztelő volt számomra Lázár János választókerületi elnök újbóli felkérése és bizalma. Folytatni szeretném a megkezdett munkát, és természetesen állok az új kihívások elé. Makó egy fejlődő város és egy összetartó közösség, ami rengeteg lehetőség előtt áll. Minden nap azért fogok dolgozni, hogy ezekből a lehetőségekből minél többet eredményre tudjunk váltani. A város fejlesztéséhez most minden adott: a kormányzati támogatás, az erős érdekérvényesítő képességgel bíró parlamenti képviselő, a település fejlődéséért dolgozó városvezetés és képviselő-testület, valamint a legfontosabb: a makóiak közössége, amely a széthúzás helyett az összefogást választotta. Ez a mi évtizedünk lesz, futballnyelven azt mondhatnám, most formában vagyunk.

– A koronavírus nagyon sok dolgot keresztülhúzott, kemény próbatétel elé állította az országot. Helyi szinten hogyan értékeli ezt az időszakot?

– Az elmúlt két év legnagyobb kihívása egyértelműen a koronavírus járvány volt, amire a világon senki nem volt felkészülve. Helyi szinten, amit az önkormányzat csak tehetett, megtette, amiben csak tudtuk segítettük a lakosságot. A polgármester asszony nagyon jó munkát végzett, nem volt könnyű ebben a helyzetben döntéseket hozni, de nagyszerűen helyt állt. A veszély azonban nem múlt el. Most az a legfontosabb feladatunk, hogy mindenkiben tudatosítsuk: csak a védőoltás jelenthet védelmet a vírus ellen és adhat kiutat a járványhelyzetből. Ameddig a város egy jelentős része nem oltatja be magát, mindig lesznek emberek, akik terjesztik a betegséget, és akik a saját, vagy a környezetük életét veszélyeztetik.

– Mennyire látja erősnek a helyi alapszervezetet? Makón 2018-ban, és 2019-ben is komoly választási sikereket ért el a Fidesz. Mit gondol mi volt ennek a titka?

– Hosszú idő után, 2014-ben a makóiak úgy döntöttek, hogy a Fideszre bízzák a város vezetését, majd 2019-ben megerősítették a döntésüket. A megtisztelő bizalmat mi igyekeztünk és igyekszünk meghálálni. Nem politizálunk, csak, ha szükséges, sokkal inkább dolgozunk a városért, és azokkal is keressük az együttműködést Makó érdekében, akikkel adott esetben a politika dolgában nem értünk egyet, mert a város fejlesztésére kértünk és kaptunk felhatalmazást. Az elmúlt években sikerült jó együttműködést és munkakapcsolatot kialakítani a kormánnyal és az országgyűlési képviselővel, aminek köszönhetően rengeteg fejlesztési forrás érkezett Makóra, valamint a térség kisebb településeire. Olyan beruházások valósultak meg, amelyek új irányt adnak a településeknek, vagy évtizedes hiányt pótolnak. Vannak városok – nem is kell messzire, elég Vásárhelyre néznünk, hogy elkeserítő példát találjunk – ahol a politikai cirkusz mindent felül ír, ahol évek óta csak a duma és az acsarkodás megy az önkormányzatban, a város pedig leszakadóban van. Ha Makón van a sikerünknek titka, akkor az csupán annyi: nekünk Makó a fontos, mi az itt élőkért és nem a politikai harcért, vagy a saját politikai karrierünkért dolgozunk.

– A Fidesz országos aláírásgyűjtésbe kezdett nemrég, Stop Gyurcsány, Stop Karácsony elnevezéssel. Mi a célja ennek a petíciónak, hogy látja a makóiakat mennyire mozgatja meg a kezdeményezés? Élénken él még az emlékezetükben a 2010 előtti korszak?

– Nagyon veszélyes helyzetben vagyunk! A Gyurcsány korszakot 10 évvel ezelőtt lezárták a magyarok, amikor soha nem látott mértékű bizalommal adtak felhatalmazást a Fidesznek, hogy tegyen rendet. Egy évtized múlva egy fejlődő, stabil, magabiztos, és az érdekeiért az európai döntéshozatalban is bátran és hatékonyan kiálló ország lettünk. De ebben a magyarok 10 évnyi munkája van! Most viszont azok, akik egyszert már tönkre tették, szétlopták és végletesen legyengítették az országot vissza akarnak térni a hatalomba, hogy ismét kifosszanak minket, és kiszolgáltassák a hazánkat a brüsszeli, bevándorláspárti erőknek. Munka nélkül le akarják aratni, el akarják venni azt a 10 évnyi munkát, amit a makóiak is beletettek abba, hogy végre egy fiatal embernek legyenek lehetőségei, hogy a családok számíthassanak a kormány támogatására az otthonteremtésnél, hogy nőjön a gyermekvállalás, emelkedjenek a nyugdíjak. Ezt nem szabad hagynunk! Akik átélték és a saját bőrükön tapasztalták a 2002 és 2010 közötti, Gyurcsány Ferenc vezette szocialista kormányzás időszakát, azok nagyon élénken emlékeznek még rá. Számtalan olyan intézkedést hoztak, ami komoly károkat okozott az országnak és a makóiaknak, elég csak a fizetős egészségügyre, a vizitdíj bevezetésére, a 13. havi nyugdíj, és a közszférában a 13. havi fizetés eltörlésére, új adók bevezetésére, a rezsiárak elszabadulására gondolunk. Ha Gyurcsány visszajön, a makói kórházon egy-két éven belül lakat lesz. Az aláírásgyűjtő akció Makón is sikeres, hiszen nem kell bemutatni senkinek Gyurcsány Ferencet, a makóiak tudják, mi következik, ha ismét hatalomra kerül. Elképesztő, hogy az az ember, aki saját maga mondta el, hogy négy évig hazudott, és az általa vezetett kormány nem csinált semmit, most ismét a politika élvonalában van, és gyakorlatilag az egész ellenzéket bábként mozgatja.

– Miközben az elmúlt másfél évben az ellenzék Makón is vagy saját magával, vagy a kormány szidásával volt elfoglalva, a város komoly fejlesztéseket könyvelhet el. Erre a legjobb bizonyíték, hogy történelmi beruházásként mintegy 10 milliárd forintból bővítik a Hagymatikumot. Mekkora előrelépésnek tekinthető ez Makó jövője szempontjából?

– A város korábbi polgármestere és képviselőtestülete azt a döntést hozta, hogy Makó jövőjét a turizmusra építi, ennek alapja lett akkor a Hagymatikum. Ezt az irányt az új városvezetés is folytatta, a rengeteg munkának pedig lassan beérik a gyümölcse. Számtalan szálláshely létesült, és sikerült eljutnunk oda 2019-re, hogy a fürdő működésére már nem kellett a város költségvetéséből forrást biztosítani. Nagyon sok embernek nyújt már megélhetést a városban a turizmus, a bővítése pedig újabb munkahelyeket fog generálni, és tovább növeli a látogatók számát. Itt azonban nem állunk meg, ez csak egy újabb mérföldköve a város fejlődésének. Makó hatalmas lehetőségek előtt áll, összefogással, a kormány támogatásával és helyi vállalkozók szerepvállalásával a turizmusfejlesztés valódi sikertörténet lehet. El kell jutnunk arra a szintre, hogy Makó ne csak 2-3 napos állomás legyen, hanem akár egy hetet is el tudjanak itt tölteni az ide érkező turisták.

– A kormány a magyar határon érzékelhető növekvő migrációs nyomás és az afganisztáni események miatt várható újabb hullám miatt ismét meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Idén már országosan több mint 60 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, ami több mint háromszorosa az egy évvel ezelőttinek. Milyennek látja ezt a helyzetet Makó szempontjából?

– Amikor 2015-ben ez a modernkori népvándorlás a csúcsán járt, itt Makón is komoly problémát jelentett, hiszen nem vagyunk messze a határtól. Sokkal súlyosabban érinti ez a kérdés az itt élőket, mint mondjuk Kecskeméten, Budapesten, vagy Székesfehérváron. Itt és a térségben nem egyszer, nem kétszer fordult elő, hogy illegális bevándorlókat fogtak el. A migrációs hullám most újra felerősödni látszik, újra nagy teher fog hárulni a szerb és román határszakaszra. Az embercsempészek ugyanis újabb útvonalakat próbálnak meg kialakítani, és a bevándorlás kezelését csak nehezíti, hogy a román határszakaszon nincs kiépítve a határt védő kerítés. Azt látni kell, hogy a határainkat csak a Fidesz képes megvédeni, a baloldali összefogás nem elutasítja, hanem támogatja a bevándorlást.

– Múlt héten újra botrány tört ki a makói Continental-gyárban, amellyel kapcsolatban sajtótájékoztatót is tartott. Miért tartotta fontosnak, hogy kiálljon a munkások mellett? Mi a makói Fidesz álláspontja ebben a kérdésben?

– Rendkívül elszomorító volt már az a helyzet is, ami az év elején kialakult Makó egyik legnagyobb munkáltatójánál. Már akkor is felháborító volt, amit a munkáltató megengedett magának a munkavállalókkal szemben. Bíztam azonban abban, hogy ez a vita nyugvópontra jutott, de az elmúlt időszakban több olyan munkavállaló is megkeresett, akit elküldtek a gyárból. És, amit elmondtak, az megdöbbentő volt. A csoportos létszámleépítés határa alatt, de több tízes nagyságban küldenek el dolgozókat havonta, olyanokat, akik annak idején részt vettek a sztrájkban. Mindeközben viszont munkaerőt kölcsönöznek a saját dolgozók helyett, és megtiltják, hogy emberek beszélgessenek egymással. Ez az egész arra megy ki, hogy ne kelljen új kollektív szerződést készíteni, amivel korrektebb viszonyokat lehetne teremteni, és egy kicsit emelni a munkavállalók megbecsülését. Felháborító, hogy egy cég tartja a markát a milliárdos állami támogatásért, utána pedig tisztességtelenül és szemét módon bánik a makói dolgozókkal. Olyan munkakörülményeket teremtenek, ami vállalhatatlan. Annak viszont örülök, hogy nem csak én, vagy a makói Fidesz, hanem a város egész közössége a dolgozók mellett áll. Eljöhet az az idő, talán nem is olyan sokára, amikor össze kell fognunk a gumigyárban dolgozókért, és együtt kell kikényszerítenünk, hogy emberszámba vegyék a makóiakat, és becsüljék meg azokat, akik minden nap húzzák az igát.

– Térjünk rá a közelgő választásokra. Most azt látjuk, hogy nagy erőkkel dübörög az ellenzéki szivárványkoalíció előválasztása, amiről még az őket támogató és sajtó is sokszor úgy ír: ez csak egy színház, a pártok háttéralkukkal trükközve átverik a választókat. Mi a véleménye erről?

– Abból, amit látunk nehéz másra gondolni, hogy ez valóban csak a választók becsapása a hatalomhoz jutás érdekében. Ugyanazt teszik, amit korábban: még nem is kaptak bizalmat a választóktól, de már osztogatják a pozíciókat, a parlamenti helyeket, listákat. Gyurcsány felesége egyenesen bemondja, hogy ha csak 1 fővel szereznek többséget, már akkor lebontanak minden kétharmados törvényt, eltörlik az alaptörvényt, leváltják a bírákat, koncepciós pereket indítanak… Nettó őrület, hogy azok szavalnak jogállamiságról, akik azzal kampányolnak, hogy lebontják azt.

– Az előválasztásról mi a véleménye?

– Onnan indultak, hogy minden választókerületben lesz előválasztás, ehhez képest rengeteg helyen pártalkuk döntöttek, és még ennél is több olyan választókerület van, ahol csak eljátsszák, hogy van választási lehetősége a szavazóknak. A szavazók nem számítanak, csak a régi pártkatonáknak legyen meg a biztos helye. Nézze csak meg a budapesti városvezetést! Karácsony az újdonságot, a frissességet jelentette sokaknak, majd az első dolga volt, hogy a Draskovics Tibor féle régi, ósdi pártkatonákat pozícióba tegye. Ez lesz mindenütt. Ugyanez igaz a miniszterelnök jelöltséggel kapcsolatban: színjáték az egész, már le vannak osztva a lapok. Csak az olyan bolondok veszik komolyan, mint a vásárhelyi polgármester, de ő már sokadik alkalommal bizonyította, hogy teljesen alkalmatlan egy közösség vezetésére, a cirkuszoláson, hazudozáson és a botrányokon kívül ugyanis semmihez sem ért. Helyi szinten is látszik, hogy az ellenzéki összefogás működésképtelen, mitől működne országosan? Most próbálnak mindent megígérni, de már most fúrják egymást, hogy lehetne így vezetni az országot? A hatalomra kerülésük csak újabb káoszt jelentene.

– Ön szerint mi lesz a 2022-es választások tétje?

A Magyarországot évek óta kitartóan támadó nyugat európai liberális és bevándorláspárti politikai erők nem fognak még egy esélyt adni arra, hogy talpra álljunk. Ha a baloldal nyer, Magyarország veszít, rövid időn belül visszavonhatatlanul gyarmattá tesznek minket, társadalmi, politikai és gazdasági értelemben egyaránt. Mindezt nem is titkolják: az ellenzéki összefogás programjában például szerepel, hogy csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. Ez azt jelenti, hogy a magyar bíróságok helyett a legfontosabb ügyekben majd Brüsszel dönt. Azok, akik a fene nagy jogállamiság trónjain ülve szemrebbenés nélkül nézték, amikor a szlovákok bejelentették, hogy aki felveszi kettős állampolgárként a magyar állampolgárságot, attól elveszik a szlovákot. Gyurcsányné egyik kiemelt programja pedig az Európai Egyesült Államok létrehozása. Na, egy ilyen csoportosulásban nekünk, magyaroknak biztosan nem lesz egyetlen szavunk sem a döntéshozatalban, csatlósállam leszünk, mint 2010 előtt. Az önállóságunk, és az, hogy megvédjük a határainkat nem tetszik az Európai Uniónak, amely a baloldali összefogás szereplőiben kiváló partnerre talált abban, hogy lebontsák az ország szuverenitását. 2022 egy függetlenségi háború is lesz, és mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Magyarország a magyaroké maradjon.

A tisztújító közgyűlés után a makói Fidesz alapszervezet alelnökei Dr. Halmágyi Pál, Mágori András, Farkas Éva Erzsébet, Dr. Ember Alex és Szirbik Imre lettek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest