Decemberben már utazhatunk a tram-trainnel, addig zajlanak a tesztelések, mert a közlekedők biztonsága a legfontosabb szempont – mondta el Lázár János a Rádió 7 Közös nevező című műsorában. Az országgyűlési képviselő szerint a 2022-es választásokon mindenki a saját életéről, jövőjéről dönt, hiszen senki nem gondolhatja komolyan, hogy Dobrev Klára a Rózsadombról vagy Karácsony Gergely a belvárosból fog neki segíteni itt Hódmezővásárhelyen, Makón vagy a környező falvakban.

A tram-trainnek minden szigorú európai uniós és hazai előírásnak meg kell felelnie, az engedélyeztetési eljárás jelenleg is tart. A szerelvényeknek több tízezer kilométert kell megtenniük hiba és baleset nélkül, mielőtt utasokat szállíthatnának. Erre a tervek szerint a tesztüzem lezárultát követően november eleje és december vége között kerülhet sor – fejtette ki a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában Lázár János.

Biztonságos, pontos és megbízható lesz a vasútvillamos

A beruházás kormánybiztosa hozzátette, a programot lebonyolítók lényegében mindennel elkészültek mostanra, de az emberek biztonságával nem lehet játszani, ezért van szükség a próbaüzemre. Semmiben sem szeretnének ugyanis hasonlítani a „botrányos vásárhelyi busztenderhez”, amelyben Lázár szerint az önkormányzat veszélyeztette a helyiek biztonságát azzal, hogy olyan szolgálót jelölt ki, amelynek buszai nem rendelkeztek a megfelelő magyarországi engedélyekkel.

„15 évet dolgoztunk a tram-train rendszer kiépítésén, néhány hét vagy hónap már semmit sem befolyásol. Nem fogunk olyan butaságot csinálni, mint amit az önkormányzat vállalt a busztenderrel és a két, párhuzamosan, üresen járó buszjárattal. Az a célunk, hogy a tram-train biztonságos legyen, pontos és megbízható” – emelte ki.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a menetrend lényegében kész, és az minden vásárhelyi igényét ki fogja elégíteni. Ezzel együtt is zajlik még a konzultáció, folyamatos várják a vásárhelyiek, a szegediek és környékbeliek visszajelzéseit, válaszait a vasútvillamossal kapcsolatban. Komoly tárgyalások zajlanak még például az árképzéssel kapcsolatban – árulta el, hozzáfűzve: olyan konstrukciót akarnak kialakítani a teljes árú jegyek és a bérletek árát illetően, hogy a tram-train olcsóbb legyen a buszos és az autós közlekedésnél is.

Kiemelte, a konzultáció leginkább a vásárhelyi fiatalokat mozgatta meg. Ez azt mutatja, hogy ma nem megoldott a helyi ifjúság bejutása Szegedre, sokan azért kényszerülnek albérletbe, mert nem akarnak naponta hosszadalmasan, kényelmetlen körülmények között ingázni, illetve éjszaka nem is járnak a buszok, vagyis kimaradnának az éjszakai életből. Az ő számukra ideális megoldás lehet a vasútvillamos – szögezte le.

Elismerte, a villamosok megjelenése komoly közlekedési változásokat hoz Vásárhely életében. Mint mondta, mindenkinek újra kell majd tanulnia a KRESZ-szabályokat és azok alkalmazását, ebben is sokat segít a jelenlegi, utasok nélküli tesztüzem időszaka.

A vásárhelyi városvezetés haveroknak akarja átjátszani a kórház épületét

Lázár János a vásárhelyi és a makói kórház beruházásairól is szólt a Közös Nevezőben. A vásárhelyi kórház fejlesztéséről azt mondta, szerencsére „olyan kormánya van az országnak, amely a polgármester és az önkormányzat helyett fejleszti a várost”. A képviselő hangsúlyozta: Márki-Zay Péter folyamatosan „szívatja” a vásárhelyi egészségügyi intézményt, korábban pénzügyi vegzatúrának tette ki, most meg már az épületeket is el akarják venni a kórház munkatársaitól. Hangsúlyozta, a város közössége 30 éve vár arra a beruházásra, amely most valósul meg a kormány jóvoltából az emeletráépítéssel, az új gyermekosztály és a vidéki Magyarország legkorszerűbb belgyógyászati osztályának kialakításával. Ha ez elkészül, akkor a politikus szerint minden feltétel – infrastruktúra, eszközök, az országos hírű Pálinkás Attila főorvos vezetésével remek szakmai csapat – adott lesz ahhoz, hogy elsőrangú belgyógyászati osztály szolgálja a jellemzően idős szív- és érrendszeri betegeket.

„Csak a kormány segített a fejlesztésben, a vásárhelyi önkormányzat – lényegében egyedüli magyar helyhatóságként – az ellehetetlenülés felé tolja a város kórházát. Nem ismerek még egy olyan polgármestert, aki a saját kórháza ellen háborúzna. Márki-Zay előbb megpróbálta lejáratni az ellátást, majd gazdasági támadást indított, most meg egészen pofátlan módion a haveroknak akarja elvenni az épületeket a betegeket szolgálóktól. Pontosan azt csinálja, amit Gyurcsányék tettek 2006 és 2010 között” – részletezte.

Lázár János tehát reális problémának látja, hogy utcára kerülhet a népszerű és eredményes Egészséges Vásárhely Program, amely elévülhetetlen érdemeket szerzett a szemléletváltás népszerűsítésében. Úgy fogalmazott, a vásárhelyi városvezetés „abszolút kisszerű személyes érdekekből próbálja ellehetetleníteni” az EVP-t, hogy a vásárhelyi kórház épületét odaadják egy magánpraxisnak.

„Ahogy ettől az önkormányzattól 380 ezer forintért lehet kertvárosi telket szeretni, ahogy Jovány Gyuszi bácsinak zavaros körülmények között át lehetett játszani a buszszolgáltatást, úgy privatizálják a közétkeztetést és a kórház épületét is” – vont mérleget.

Arról is szólt, Makón más a helyzet, ott a megfelelő szakemberek megtalálása, odacsábítása okoz problémákat. A helyiek azonban ragaszkodnak a teljes spektrumú kórházukhoz, amihez a kormány és ő, mint országgyűlési képviselő minden segítséget meg fog adni. A cél – mint mondta – hogy mihamarabb önálló lehessen a makói kórház, saját igazgatóval és struktúrával.

Vásárhely hanyatlik, szegényedik, kisebb falvak is megelőzik

A műsorban arról a rágalmazási büntetőperről is kérdezték Lázár Jánost, amit a héten jogerősen is megnyert Márki-Zay Péterrel szemben. A képviselő azt mondta, nem szándéka pereskedni, de a vásárhelyi polgármester minden határt átlépett hazudozásaival, ráadásul nem is volt hajlandó ezekért elnézést kérni.

„Nem volt még egy olyan polgármester Vásárhely történetében, aki ennyit hazudott volna. Az országban Gyurcsány Ferenc hazudja le a napot, Vásárhelyen Márki-Zay hazudik reggel, délben, este és már éjszaka is. Ezzel a hazugságáradattal tereli el a figyelmet a napi munkáról, ugyanis a városvezetés semmit sem csinál, csak dumál, ezért hanyatlik és szegényedik a városunk, még a kisebb falvak is megelőzik” – vázolta a képviselő, aki szerint Márki-Zay Péter ezért Gyurcsány Ferenc legjobb magyarországi tanítványának és követőjének tekinthető.

Lázár azt mondta, Vásárhelyt tulajdonképpen egy olyan csapat szállta meg Márki-Zay vezetésével, akik „hazugsággal takarják el, hogyan fosztják ki a város kasszáját, mert abból élnek”. A jobboldali, konzervatív gondolkodású választóknak azt üzente, tartsanak ki, legyenek türelmesek, ez ellen a városvezetés ellen a 2024-es önkormányzati választáson kell majd megvívni a csatát, akkor kell majd leváltani Márki-Zayékat.

Lázár a munkáját ajánlja a választók figyelmébe

Kiemelte, a maga részéről a következő hetekben és hónapokban is az érdemi munkára szeretne koncentrálni, lévén van feladata bőséggel. Ilyen például a mezőhegyesi mintabirtok irányítása.

„Nem beszélek, hanem cselekszem, és ez így lesz a jövőben is. A munkámat ajánlom jövőre is a választók figyelmébe. Ma az az egyik legnagyobb probléma, hogy a politikusok jó része csak dumál, de képtelen az ország és a vidék jobbá tételére. Jómagam ebben igyekszem alternatívát mutatni, Mezőhegyes pedig jó példa lesz erre, hiszen az ország legelmaradottabb térségét fogjuk fellendíteni egy nagyszabású gazdaságfejlesztési programmal, széles összefogás keretében” – húzta alá.

Lázár János arra is rámutatott, a mezőhegyesi projekt bizonyítja, meg lehet élni a mezőgazdaságból, ha megfelelő fejlesztéssel alternatívát kínál a fiataloknak és versenyképes gazdasági feltételeket a termelőknek. Ha 2022 után a Fidesz-KDNP kormányozhat tovább, akkor ígérete szerint olyan országot fognak építeni, ahol a vidékiek Budapestország helyett Magyarország polgárai lehetnek. „30 évig minden Budapestre koncentrálódott, most már a vidéknek kell jönnie” – erősítette meg.

A vidék csak a jobboldali, konzervatív kormányra számíthat

Ezzel pedig meg is érkeztünk a 2022-es választások tétjéhez. A képviselő úgy látja, jövő tavasszal nagyon egyértelmű kérdésre kell felelniük a magyaroknak: a 2002 és 2010 vagy a 2010 és 2022 közötti korszak mellett teszik le voksukat. Szerinte erről szól a Fidesz-KDNP által indított „Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! aláírásgyűjtés is.

„Az ellenzéket ma az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki a jelek szerint nem egy tehetségtelen politikus, ugyanis az ország totális szétrombolása, csődbevitele után is talpon tudott maradni, és továbbra is minden áldott nap hülyíti a magyar embereket. Ennek kell véget vetnünk 2022-ben, 2010, 2014 és 2018 után megint Gyurcsányt kell megállítanunk” – jelentette ki.

Az országgyűlési képviselő szerint minden választónak azt kell mérlegelnie, mi a személyes érdeke, mikor élt jobban, most vagy a 2010 előtti világban. Úgy összegzett: a vidéki emberek, a vásárhely-makói térségben élők számára nem lehet kérdés a választás, mert fejlődésre, előrelépésre csakis a konzervatív, jobboldali kormányzás alatt kaptak lehetőséget.

„Sem Makó, sem Hódmezővásárhely, sem a környékbeli falvak valódi támogatást budapesti, budai és pesti belvárosi emberektől soha nem kaptak, és a jövőben sem fognak kapni. Aki azt a mesét elhiszi, hogy majd Dobrev Klára a Rózsadombról vagy Karácsony Gergely a belvárosból fog neki segíteni itt Hódmezővásárhelyen, Mártélyon vagy Ambrózfalván, az nagyot fog csalódni. Szeretném ettől a csalódástól megóvni a környékbeli választókat” – zárta gondolatait Lázár János.

Forrás: Promenád24

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest